Customer Stories

OTP Bank Nyrt.

Ötszörös postafiók-kapacitás – egyharmad áron

Share

Email Facebook Twitter LinkedIn
July 24, 2016

Akár izgalmas technológia-fejlesztési kalandnak is mondható projektbe kezdett az OTP Bank Nyrt. informatikai csapata 2011 tavaszán. Másfél évvel a Microsoft Exchange Server 2013 hivatalos bejelentése előtt vállalták, hogy stratégiai technológia-fejlesztő partnerként tapasztalataik megosztásával segítik a levelezőszoftver-csomag új verziójának véglegesítését.

 • Az elektronikus levelek tárolási költségeit radikálisan csökkenthettük. Az Exchange Server 2013 bevezetését követően a már létező tárkapacitás ötszörösét tudtuk megvenni a korábbi beruházási költség egyharmadáért.

  Andráskó Tibor
  OTP Bank Nyrt.
  IT üzemeltetési igazgatóságának ügyvezető igazgató
 • Az innováció számunkra mindig fontos volt. Az új levelezőrendszer fejlesztési programjához ezért is csatlakoztunk. Így a program végén olyan szoftvert kapunk ami nekünk kell, továbbá versenytársainknál előbb vehetjük igénybe.

  Andráskó Tibor
  OTP Bank Nyrt.
  IT üzemeltetési igazgatóságának ügyvezető igazgató
 • A tapasztalataink szerint az új kiszolgálók a beépített felügyeleti technológiának köszönhetően kisebb meghibásodási aránnyal működnek. Ez a napi üzemeletetés során komoly biztonságot jelent.

  Tiszai Péter
  OTP Bank Nyrt.
  Levelezési Rendszergazda

Az együttműködés jelentős szellemi apportot igényelt a pénzintézet részéről is, hiszen az OTP Bank Nyrt. IT üzemeltetési igazgatósága szakembereinek hétről-hétre, folyamatosan kellett megismerni, egyidejűleg az éles bevezetésre előkészíteni az Exchange Server 2013 új technológiai megoldásait, ami nemcsak mély szaktudást, hanem többszáz-órányi erőforrás bevetését jelentett. Persze, az „üzlet, az üzlet” alapon cserébe igen jelentős hardverköltség-megtakarítást vetíthettek előre – ráadásként a felhasználók postafiókjainak méretét közel két és félszeresére növelhették.
A projektbe közel sem „ugrás a sötétbe” kockázattal indultak az OTP Bank informatikusai: a Microsoft Consulting Services (MCS) szakértői csapatával már 10 éve ápolnak gyümölcsöző kapcsolatokat, az együttműködés során számos projektet valósítottak meg eredményesen – 2006 óta vesznek részt az Exchange Server új verzióinak előzetes tesztelésében is.
A Microsoft Exchange Server 2013 felhasználók számára elérhető előnyeit (például: nagyobb postafiók-méret, eszköz-független kezelőfelület) a pénzintézetnél már 2012 őszén is több mint négyezren megtapasztalhatták – év végéig pedig mind a 12 ezer felhasználó élvezheti a megújított levelezőrendszer újdonságait.
 

Az ügyfél

Az OTP Bank Nyrt. a legnagyobb magyarországi pénzintézet, külföldi leányvállalataival együtt a közép- és kelet-európai bankpiac meghatározó szereplője, amelynek jövedelmezősége nemzetközi összehasonlításban is kimagaslónak számít. A bankcsoport kilenc országban közel 12 millió ügyfelet szolgál ki mintegy 1400 bankfiókjában, és az elektronikus csatornákon keresztül. Az OTP Bank kiemelkedő üzleti teljesítményéhez jelentős mértékben hozzájárul a működési folyamatok racionalizálása, a működési és költséghatékonyság folyamatos javítása is.
 

Trendek és előzmények

A célirányos elemzések már évek óta, és egyértelműen azt mutatják, hogy az üzleti életben sem a naponta küldött és fogadott elektronikus levelek száma, sem a levelek mérete nem csökken. Sőt, mindkét mutatószám növekszik – mégpedig nem is lineárisan, hanem egy meredek exponenciális görbe vonalán kúsznak felfelé. A növekvő tárhely-igényeket azonban úgy kell kielégítenie a nagyvállalatok informatikai csapatainak, hogy közben meg kell felelni egy másik, hasonlóan fontos elvárnak is, nevezetesen az IT-költségek csökkentésének – feltéve, hogy nem kívánják radikálisan korlátozni a felhasználók postafiókjainak méretét. Az OTP Banknál már 1996 óta a Microsoft Exchange Servert használják az elektronikus levelezésre lebonyolítására, 2006 óta pedig részt vesznek a szoftver újdonságainak megjelenés előtti tesztelésében – így ezúttal harmadszor telepítették a legfrissebb verzió próba-változatát. A bank gazdasági és informatikai vezetése mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák, ugyanakkor kiemelt szempont volt a költséghatékonyság is.

Mivel az OTP már 10 éve a Microsoft Consulting Services (MCS) kiemelt stratégiai technológia-fejlesztési partnere, a pénzintézet informatikai szakemberei 2-3 évenként részt vesznek az új verziók előzetes tesztelésében.

Amikor a bank informatikusai arról értesültek, hogy megkezdődött az Exchange Server új verziójának kifejlesztése, szinte gondolkodás nélkül vállalták, hogy ismét részt vesznek az új termék előzetes tesztelésében, mivel a korábbi együttműködések tapasztalatai már bebizonyították, hogy a közös munka gyümölcseként, és az új termék szolgáltatásainak idő előtti megismerésével később jelentős piaci előnyökre tehetnek szert.

„– Vonzó szempont volt többek között az is, hogy a Microsoft már a fejlesztés korai fázisában deklarálta: a frissítés egyik kiemelt célja, hogy ügyfeleik radikálisan leszoríthassák az elektronikus levelek tárolásának fajlagos költségeit. Az OTP Bank Nyrt. esetében mindez azért is számított fontosnak, mert a bank belső levelezésének tárolása már közel 30 terabájt tárkapacitást foglalt le, a bővítés pedig igen jelentős beruházást igényelt volna, ha a korábbi tárolási technológiákkal dolgoztunk volna tovább.” – emlékezett vissza a döntést megelőző mérlegelés szempontjaira Andráskó Tibor, az OTP Bank Nyrt. IT üzemeltetési igazgatóságának ügyvezető igazgatója.
 

Egy kis technológia: SAN vs. DAS

Az Exchange Server korábbi verzióit értelemszerűen csak az éppen elérhető legfejlettebb tárolási technológiákkal való optimális együttműködésre készíthették fel – a fejlesztés az Exchange Server 2010-es változatával kezdődött és újabb áttörést az Exchange Server 2013 hozott. A korábban megjelent változatokban még nem szerepelhetett a ma már kifejezetten kedvező áron beszerezhető hardver-technológiák támogatása.

Az Exchange Server 2013 egyik fontos újdonsága, egyben az egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy a fejlesztők olyan hardvereszközöket is bevontak az alkalmazható háttértárak körébe, amelyek korábban nem szerepeltek a listán. A szoftvercsomagot már a nemrégen bevezetett szabványos, és kifejezetten alacsony költséggel beszerezhető és üzemeltethető hardverekre is optimalizálták.

Az OTP Banknál korábban SAN (Storage Area Network) környezetben SATA merevlemezeken tárolták a levelezés adatait – az Exchange Server 2013 bevezetésével azonban lehetőség nyílt arra, hogy áttérjenek az iSCSI interfészen keresztül kommunikáló, és szintén SATA winchestereket alkalmazó DAS (Direct Attached Storage) technológiára.

A SAN és a DAS technológia közötti lényeges különbség az adatforgalomra használt anyagokban van: a SAN tárolók üvegkábelen keresztül csatlakoznak a szerverekhez, a DAS pedig (általában, de nem kizárólagosan) egyetlen szerverhez kapcsolt tároló-alrendszer, ami azonban nem az utólagosan kiépített, és drága üvegkábeleket használja, hanem az iSCSI esetében már meglevő réz érpárokon át végzi az adatmozgatást. Mindez egyáltalán nem csökkenti az adatok elérési sebességét, a DAS technológia is biztosítja, hogy több Gbps sebességgel érhessük el az adatokat.

Mindez értelemszerűen jelentős költségcsökkentéssel jár, tekintettel arra, hogy a DAS rendszer ugyanazokat a merevlemez-fürtöket használja, mint az üvegszálas kialakítás.
 

OWA: Mostantól három képernyő-méretre optimalizálva

Az Exchange Server már az 1997-es verzió megjelenésekor lehetővé tette, hogy a felhasználók egy szabványos web-böngészővel, külső helyszínről is elérhessék levelezésüket. Az Outlook Web Access (OWA) mindeddig csak egyetlen képernyőméretre, és a hagyományos billentyűzet-egér párosra optimalizáltan jelent meg – a 2013-as verziónál azonban a fejlesztők már figyelembe vették, hogy az elmúlt években robbanásszerűen terjedtek az okostelefonok, és egyre nagyobb teret hódítanak a tablet PC-k is.

Az Exchange Server 2013 bevezetése komoly előrelépést jelent a levelezőrendszer interneten keresztül történő távoli elérésekor tapasztalható megjelenésben is. A megújított szoftvercsomagot már három képernyőméretre (okostelefon, tablet, asztali PC és notebook) optimalizálták, így a felhasználó mindig az eszköznek leginkább megfelelő kezelőfelülettel találkozhat.

Andráskó Tibor, az OTP Bank Nyrt. IT üzemeltetési igazgatóságának ügyvezető igazgatója így foglalja össze a távoli éréréssel kapcsolatos tapasztalatokat: „– Az új OWA automatikusan felismeri, hogy mekkora méretű képernyőn dolgozunk, de érzékeli azt is, hogy álló, vagy fekvő formátumú megjelenítéssel használjuk az okostelefont vagy a tabletet, és ahhoz igazítottan jeleníti meg az OWA kezelőfelületét. A tábla-PC-k esetében például érintés-érzékenyen, újjal könnyen eltalálható méretű gombok jelennek meg – míg asztali számítógép, vagy noteszgép esetében billentyű és egér használatára optimalizált ikonok tűnek fel a képernyőn. A felhasználó tehát egységes grafikus felülettel találkozik, akár telefonról, akár tábla-PC-ről, akár noteszgépről vagy asztali számítógépről kívánja elérni levelezését.”
 

Tapasztalatok, gazdasági előnyök

2012 nyarán az OTP Banknál több mint 1500 felhasználó élvezte az OWA eszköz-független megjelenítését, valamint azt, hogy több mint duplájára emelkedett a postafiók mérete. Ősszel a pénzintézet leányvállalatait is elkezdték bevonni a centralizált levelezésbe, így októberben már több mint négyezren használták az Exchange Server 2013 szolgáltatásait.

„– Az egyik legfontosabb előnyként azt emelném ki, hogy az elektronikus levelek tárolási költségeit radikálisan csökkenthettük. Az Exchange Server 2013 bevezetését követően a már létező tárkapacitás ötszörösét tudtuk megvenni a korábbi beruházási költség egyharmadáért. Felhasználói oldalról nézve nagy kényelmet nyújt, hogy két és félszeresére növekedett a postafiókok mérete és sokkal szabadabb az eszközválasztás is.” – mondta Andráskó Tibor, az OTP Bank Nyrt. IT üzemeltetési igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Az Exchange Server 2013 további előnyeit az alkalmazásfejlesztők is élvezhetik majd. Olyan egységes fejlesztői környezetben készülhetnek az alkalmazások, amely lerövidítheti az add-inek (beépülő alkalmazások) létrehozásának idejét, mivel a korábbi 3-4 kód helyett csupán egyetlen egyet kell megírni. A felhasználók pedig az add-inek utólagos telepítése nélkül is a már megszokott kezelőfelülettel találkozhatnak.

Az Exchange Server 2013 ezzel az innovációval egy új fejlesztési platformot hoz az Office termékcsaládba, amely lehetővé teszi az alkalmazásfejlesztők számára, hogy olyan add-ineket készíthessenek, amelyek egységesen futtathatók a teljes Office termékcsaládban. Mindez azt is jelenti, hogy az Exchange Server 2013 megadja annak lehetőségét, hogy ugyanazon a programozói nyelven legyen megírható egy alkalmazás az Outlookra, ami külön add-in telepítése nélkül is hibátlanul fut majd a levelek Outlook Web Access-szel történő elérésekor is.

Üzemeltetési és felhasználói szempontból mindez azt eredményezi, hogy nem kell külön telepíteni az egyes add-ineket az épen használt eszközre – így a felhasználók akkor is ugyanazt a felületet látják majd, ha nem a céges PC-jükről érik el levelezésüket, hanem az OWA segítségével (például otthonról, vagy egy net-kávézóból) keresik fel postaládájukat.

A Microsoft ezzel egy egységes platformot adott az alkalmazásfejlesztők kezébe, akik egységes felhasználói felületet biztosíthatnak a végfelhasználóknak – függetlenül attól, hogy cégen belülről vagy kívülről, és milyen eszközről kívánják elérni a leveleiket.

Az Exchange Server 2013 számos új szolgáltatást, és az azokkal járó előnyöket kínál az üzemeltetői területnek is – ezek egyike az automatikus hibafigyelés és hibajavítás. A Microsoft a felhőalapú szolgáltatások terén szerzett üzemeltetési tapasztalatait összegyűjtve, azokra építve fejlesztette az Exchange új verzióját, amelyben egy olyan beépített automata figyelőrendszer dolgozik, ami automatikusan, az üzemeltető beavatkozás nélkül kijavítja a leggyakoribb problémákat.

Ez a beépített szolgáltatás leginkább a MS System Center Operations Manager néven ismert (külön dobozos termékként megvásárolható) szoftvercsomag alapfunkcióihoz hasonlítható, amely folyamatosan monitorozza a különböző szoftvereket, figyeli azok „egészségi állapotát”. Mivel a System Center Operations Manager alapfunkciói az Exchange Server 2013-ben már megtalálhatók, így bizonyos tekintetben akár hatékonyabbnak is mondható, hiszen ha az alapfunkciók már a szoftvercsomag részeként is használhatók, akkor nyilvánvalóan hatékonyabb működést tesznek lehetővé.

Végeredményben az OTP Bank Nyrt. számára többszörös megtakarítást eredményezett az új levelezőrendszer tesztelése és bevezetése – ugyanakkor a Microsoft is profitált az együttműködésből. A pénzintézet a fél áron magvalósított tárhely-bővítés mellett olyan technológia versenyelőnybe került a másfél éves tesztidőszak végére, amelyet jól kamatoztathat az üzleti életben is. A Microsoft szoftverfejlesztői pedig egy olyan, az innovatív megoldások iránt elkötelezett partnertől kaptak értékes tapasztalatokat és szakmai észrevételeket, amelyek komoly segítséget nyújtottak az Exchange Server 2013 szolgáltatásainak véglegesítésében.

A két cégóriás együttműködése tipikus példája annak, hogyan lehet „win-win” konstrukcióban végigvinni egy projektet, és hogyan lehet valódi gazdasági előnyökre szert tenni a legkorszerűbb informatikai környezet megfelelő időben történő kiépítésével.

 

Solution Overview

Product and Services

Microsoft Exchange Server

Industry

Banking & Capital Markets

Organization Size

Large (1,000 - 9,999 employees)

Country

Hungary