Customer Stories

SIGNAL Biztosító Zrt.

Információmenedzsment és hatékony együttműködés pénzintézeti környezetben

Share

Email Facebook Twitter LinkedIn
June 07, 2015

A SIGNAL Biztosító Zrt. 2009-ben indította üzleti intelligencia megoldásainak kiépítését, amelyeket a BISS Kft. szakértőinek segítségével azóta is folyamatosan továbbfejlesztenek, illetve bővítenek. A többszörösen átgondolt fejlesztések eredményeként 2012-ben már naponta közel 60 üzleti riport készül el automatikusan, ami nemcsak jelentősen leegyszerűsítette, hanem fel is gyorsította a mindennapi munkát – a menedzsment számára pedig a Vezetői Információs Rendszer (VIR) nyújt naprakész jelentéseket.

 • A SharePoint 2010 rendszerbe állítása lehetővé tette a magas szintű csoportmunkát is. Olyan eszközrendszert kaptunk, ami biztosítja a jól áttekinthető tárakat, a feltöltött dokumentumok verziókövetésével bármikor megtekinthetjük egy-egy állomány korábbi állapotát. Az üzleti terület is meg tudja valósítani az alapvető kommunikációs feladatokat, a tartalom-menedzselés egyszerű, és gyors – például a marketing osztály azonnal feltölthet friss híreket.

  Behán László
  SIGNAL Biztosító Zrt.
  informatikai főosztályvezető
 • Olyan üzleti intelligencia rendszer kifejlesztésére volt szükségünk, amely magában foglalja, és teljes körűen lefedi a vezetői információszolgáltatást – ugyanakkor a mindennapi működéshez szükséges munkalisták és riportolási feladatok automatikus elkészítésére is megoldást nyújt.

  Behán László
  SIGNAL Biztosító Zrt.
  informatikai főosztályvezető
 • Legfontosabb feladat az automatikus riporting megoldása volt. Ez nem volt egyszerű, mivel a SIGNAL-nál több, különböző architektúrájú számítógépes rendszer futott egymás mellett, amelyek önálló, egymástól független adatbázisokkal dolgoztak.

  Behán László
  SIGNAL Biztosító Zrt.
  informatikai főosztályvezető

AZ ÜGYFÉL

A SIGNAL Biztosító Zrt. – az Európa 50 legnagyobb biztosítási konszernje közé tartozó – német SIGNAL IDUNA Vállalatcsoport leányvállalata, amely már több mint 100 éve jelen van a német és európai piacokon.

A SIGNAL Biztosító Zrt.-t 1993-ban alapították, és ez a tőkeerős tulajdonosi háttér is hozzájárul SIGNAL Biztosító Zrt. 19 éve tartó lendületes fejlődéséhez. A SIGNAL stratégiai partnerei a takarékszövetkezetek, így a velük való együttműködés révén az ország minden pontján elérhetők a biztosító szolgáltatásai.

A SIGNAL termékpalettájának súlypontját a lakossági egyéni és csoportos biztosítások, úgymint a baleset- és életbiztosítások, továbbá a vagyon- és felelősségbiztosítások, valamint a gépjármű-biztosítások képezik. A vállalkozások körében kedvező díjú vagyonbiztosításaink igen népszerűek. A legújabb piaci igényekhez alkalmazkodó, mindig megújuló termékei a legkülönbözőbb piaci igényeket is lefedik.

A kedvező díjak és az értékarányos minőségi szolgáltatások továbberősítik a társaság versenyképességét, amely mára közel 500 ezer ügyfél megbízható partnere.

SIGNAL Biztosító –Német minőség

www.signal.hu
 

ALAPHELYZET – ELVÁRÁSOK, IGÉNYEK

2008 végére a SIGNAL Biztosító Zrt. olyan fejlettségi szintet ért el, amikor a további növekedéshez, az üzleti folyamatok naprakész követéséhez már a korábbinál szélesebb körű informatikai támogatásra, korszerű szolgáltatásokra is szükség volt. A biztosító informatikai környezetében hosszú évek óta jelen van a Microsoft technológia (irodai alkalmazásként az Office programcsomagot használják, a levelezésről a Microsoft Exchange gondoskodik), így szakértő munkatársak költséghatékony implementációs tapasztalata alapján erre az alapra építve kívántak üzleti intelligencia megoldásokat építeni.

„– 2009 elején a biztosítótársaság vezetősége felismerte, hogy SIGNAL további fejlődését jelentősen elősegítheti, ha megfelelő vezetői információs (üzleti intelligencia – BI) szolgáltatások is támogatják a napi üzletmenetet. Olyan üzleti intelligencia rendszer kifejlesztésére volt szükségünk, amely magában foglalja, és teljes körűen lefedi a vezetői információszolgáltatást – ugyanakkor a mindennapi működéshez szükséges munkalisták és riportolási feladatok automatikus elkészítésére is megoldást nyújt. Ezzel párhuzamosan felmerült annak igénye is, hogy a papíralapon működő belső céges folyamatok elektronikus formátumban is elérhetőek legyenek. Kézenfekvőnek tűnt, hogy ezt a komplex csomagot a Microsoft üzleti intelligencia megoldásaival valósítsuk meg, mivel a cégnél már létezett az ehhez szükséges eszközrendszer. Ugyanakkor fontos szempont volt az is, hogy a közel 250 felhasználó továbbra is a már ismert szoftverkörnyezettel (Word, Excel) dolgozhasson, ne legyen szükség külön oktatásra, a megszokottól eltérő alapfunkciók elsajátítására.” – foglalta össze az elvárásokat Behán László, a SIGNAL Biztosító Zrt. informatikai főosztályvezetője.

A SIGNAL Biztosító számára kiemelt szempont volt az üzleti intelligencia szolgáltatások gyors megvalósítása. Olyan megoldást kívántak mielőbb bevezetni, amely korszerű – például intranetes – felületen képes kiszolgálni a napi szintű riportálási igényeket, és minél hamarabb szerettek volna hozzákezdeni a vezetői információs rendszer kiépítéséhez is.

2009 áprilisában kerültek kapcsolatba a BISS Kft. szakértőivel, akik az előzetes konzultációkat követően rövid időn belül megoldási javaslatokat vázoltak fel. Nem sokkal később elindult a projekt megvalósítása – az időközben pontosított elvárásokat a SIGNAL informatikusai és a BISS specialistái közösen valósították meg a következő hónapokban. A munka a Microsoft alapú SIGNAL Információs Portál (SIP) és a Vezetői Információs Rendszer (VIR) rendszerek üzleti elemzéseinek és riportjainak fejlesztésével kezdődött, majd a SharePoint 2010 alapú egységes vállalati intranet megoldás bevezetésével folytatódott.

Fontos megjegyezni, hogy a bank és biztosítási szektor informatikai fejlesztésekkel kapcsolatos elvárásai alapvetően eltérnek az iparvállalatok vagy kereskedelmi cégek igényeitől, ezért a bevezető partnernek nemcsak az ágazat speciális elvárásait kell ismernie, hanem például egy biztosítótársaság belső folyamatait is.

A megvalósítás első lépcsőjében a konzultációk alapján a BISS szakértői kialakították a fejlesztések alaplogikáját és az alapinfrastruktúrát, majd létrehozták azt az eszközrendszert, amellyel már elkészíthetőek voltak az első konkrét üzleti riportok is. A fejlesztések természetesen a SIGNAL informatikai csapatával karöltve folytak, a későbbiekben pedig a BISS szakértői folyamatosan átadták az önálló fejlesztésekhez és az üzemeltetéshez szükséges ismereteket.

„– Legfontosabb feladat az automatikus riporting megoldása volt. Ez nem volt egyszerű, mivel a SIGNAL-nál több, különböző architektúrájú számítógépes rendszer futott egymás mellett, amelyek önálló, egymástól független adatbázisokkal dolgoztak. Első lépésben tehát a Microsoft eszközrendszerére építve a már létező adatforrásokból létrehoztunk egy konszolidált, központi adattárházat, egy alap-adatbázist, ami biztosította a standard riportok lekérhetőségét. Közel három hónapig tartott az alaprendszerek által kezelt adatbázisok összefésülése. Mindezt egy ideiglenesen kialakított belső intranetes oldalon hajtottuk végre – de már akkor tudtuk, hogy az állományokat előbb-utóbb SharePointba fogjuk integrálni. Ezzel párhuzamosan elkezdtünk felépíteni egy OLAP adatbázisra épülő vezetői információs rendszert is.” – mondta az informatikai főosztályvezető.
 

SIGNAL INFORMÁCIÓS PORTÁL SHAREPOINT ALAPON

A fejlesztések eredményeként 2009 végére elkészült a standard üzleti riportok automatikus generálásához szükséges rendszer, és működött az állományi adatok szintjén használható vezetői információs rendszer is.

2011 elején megkezdődhetett az adatbázis SharePointba történő integrálása – a fejlesztés célja az volt, hogy az intraneten (a SIGNAL Információs Portálon) elérhető információk már közvetlenül a SharePointból érkezzenek. A bevezetést megelőzően a BISS szakemberei az Avander Kft. szakembereivel együttműködve egy felmérés keretében összegyűjtötték, hogy a SIGNAL működésében kulcsszerepet játszó szakterületek vezetői milyen elvárásokat támasztanak az intranet indulásakor, és milyen szolgáltatásokat szeretnének használni hosszabb távon. A végrehajtási forgatókönyvet az igények összesítése után a biztosítótársaság informatikusaival közösen alakították ki.

„– Üzleti oldalról egy olyan egységes induló-platform kialakítását tűztük ki célul, amely biztosítja a továbblépést, a későbbiekben pedig a belső üzleti folyamataink elektronikus formátumban történő követhetőségét. A belső kommunikáció, illetve az igazgatóság vállalati intranettel szembeni igényei között kiemelt helyen szerepelt, hogy legyenek olyan, előre meghatározott funkciócsoportok, amelyek tartalom-menedzselését az adott területek felelősei végezhetik. Az így kialakított SIGNAL Intranet Portál lehetővé tette a csoportmunka-támogatást is.” – mondta Behán László.

Az intranet rendszerbe állítása óta a SIGNAL munkatársai egy sokrétű szolgáltatást biztosító kommunikációs platformot használhatnak.

A közel 250 felhasználó által elérhető hirdetőtáblára mindenki feltölthet tartalmakat – a kiemelt területekhez azonban csak az előre dedikált jogosításokkal férhetnek hozzá a tartalomgazdák.

A minden felhasználó számára elérhető központi tartalmak (általános céges hírek, újdonságok, központi naptárak, stb.) frissítését a marketing és a PR csapat munkatársai végzik. A kiemelt területek számára pedig olyan, zártkörűen használható szervezeti webhelyeket alakítottak ki, amelyeket az adott szervezet saját céljaira használhat – emellett létrehoztak projekt webhelyeket is, amelyek tartalmához csak a projektben részt vevők férhetnek hozzá, szintén saját jogosultságaik szerint.
 

TAPASZTALATOK, ELŐNYÖK

Az automatikusan elkészülő – és megadott disztribúciós listára automatikusan szétküldött – üzleti riportok jelentősen egyszerűsítették az IT-csapat munkáját, mivel a kimutatásokat az üzleti intelligencia megoldások bevezetése előtt az informatikai főosztály munkatársai manuálisan állították össze, majd hetente e-mailben küldték el az érintetteknek.

Ha a riportokat változatlanul az üzleti intelligencia szolgáltatások bevezetése előtti módszerrel kellene előállítani, akkor egy informatikai és szakmai szempontból is jól képzett munkatársat kellene alkalmazni erre a feladatra, ami jelentős bérköltséggel járna.

Az „önkiszolgáló rendszernek” köszönhetően az üzleti oldal felhasználói ma már közel 60 alapriportot érhetnek el, de a BISS szakértőinek támogatásával ez a szám az igényeknek megfelelően folyamatosan növekszik.

„– A SharePoint 2010 rendszerbe állítása lehetővé tette a magas szintű csoportmunkát is. Olyan eszközrendszert kaptunk, ami biztosítja a jól áttekinthető tárakat, a feltöltött dokumentumok verziókövetésével bármikor megtekinthetjük egy-egy állomány korábbi állapotát. Az üzleti terület is meg tudja valósítani az alapvető kommunikációs feladatokat, a tartalom-menedzselés egyszerű, és gyors – például a marketing osztály azonnal feltölthet friss híreket, így azok pillanatok alatt mindenki számára elérhetőek.”– sorolta az előnyöket Behán László, a SIGNAL Biztosító Zrt. informatikai főosztályvezetője.

Az üzleti intelligencia szolgáltatások bevezetése számos előnyt hozott a SIGNAL Contact Center munkatársai számára is. Korábban négy különböző rendszerből kellett leválogatni az ügyfelek tájékoztatásához szükséges információkat – ma egyetlen, jól áttekinthető felületen jelennek meg az adatok. Ennek eredményeként az ügyfelek gyorsabban kapnak választ kérdéseikre, így az operátorok több telefonhívást tudnak fogadni. Egyszerűbbé vált az új kollégák oktatása is, mivel már csak egyetlen riport-felületet kell kezelniük – végeredményben a Contact Center hatásfoka növekedett.

A SIGNAL Biztosító Zrt.-nél jelenleg is folynak a stratégiai célokhoz illeszkedő fejlesztések. Bevezetés alatt áll a beérkező számlák jóváhagyási és utalványozási folyamatát támogató megoldás, amely szintén a SharePointon keresztül lesz elérhető.
 

PARTNERINFORMÁCIÓ

A BISS Kft. magyar magánszemélyek által alapított, szakterületükön komoly tapasztalattal bíró konzultációs cég. Fő profilja üzleti intelligencia és folyamatmenedzsment megoldások szállítása, az ezzel kapcsolatos szakértői támogatás.

A tevékenység üzleti konzultáció (folyamatok mentén szakterületi know how-ra alapozva, kontrolling szemlélet alapon) alapú és lehetőség szerint gyártó független. A megoldások minden esetben az igények, az aktuális környezet mentén testre szabottak és folyamatorientáltak.

A tevékenység kiterjed a megoldásokkal kapcsolatos bevezetési, tanácsadási, audit, licenc szállítási, support és oktatási tevékenységekre, így biztosítva teljes körű szolgáltatást.

A BISS Kft. informatikai és közgazdasági végzettségű szakértői több éves hazai és nemzetközi gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, munkatársaik Németországban és Írországban is teljesítenek megbízásokat, ami lehetővé teszi látókörük szélesítését nemzetközi módszerekkel, tapasztalatokkal.

Az intranet alapú megoldások kivitelezését a BISS Kft. az Avander Kft.-vel együttműködve valósította meg.

www.biss.hu