Customer Stories

Intertoll-Europe Zrt.

Microsoft megoldások faltól-falig

Share

Email Facebook Twitter LinkedIn
June 07, 2015

A közepes és nagyvállalatok többsége heterogén szoftverkörnyezettel dolgozik. A különböző szoftverfejlesztő cégek alkalmazásai mellett azonban szinte mindenhol megtalálható egy, vagy több Microsoft megoldás. Nem ritkaság azonban az sem, hogy egy cég a teljes szoftverinfrastruktúráját Microsoft alapokra helyezi – közéjük tartozik az Intertoll-Europe Zrt. is, ahol minden üzleti és informatikai feladatot a Microsoft technológiáival oldottak meg.

 • Az OVS egy nagyon jól működő, üzemeltetési szempontból is egyszerűen kezelhető licencrendszer.

  Holczinger Tamás
  Intertoll-Europe Zrt.
  informatikai vezető
 • A dél-afrikai anyavállalat már másfél éve bevezette a Lyncet, az Intertollnál azonban még csak alig több, mint fél éve használjuk a belső kommunikációt segítő szolgáltatásokat, de máris nagyon kedvező tapasz-talataink vannak.

  Holczinger Tamás
  Intertoll-Europe Zrt.
  informatikai vezető
 • Általánosságban három kiemelt előnyt említenék: integrált adatbázis, könnyű üzemeltetés, és flexibilitás, rugalmasság.

  Holczinger Tamás
  Intertoll-Europe Zrt.
  informatikai vezető

2008-ban kialakítottak egy középtávú IT-stratégiát, majd a Microsoft Magyarország szakértőinek segítségével kiválasztották a legoptimálisabb licenckonstrukciót, és következetesen felépítették azt a „faltól-falig” infrastruktúrát, amelynek eredményeként egy minden tekintetben integrált szoftverkörnyezet előnyeit élvezhetik.

 

Az ügyfél

A budapesti központú Intertoll-Europe Zrt. (Intertoll) koncessziók fejlesztésével, díjszedési rendszerek és autópálya-infrastruktúra fejlesztésével és üzemeltetésével, valamint az elkészült autópályák üzemeltetésével foglalkozó nemzetközi vállalat. A társaság a magyarországi M5 autópályán kialakított díjszedési rendszerek tervezésével és üzemeltetésével kezdte közép-európai működését is 1996-ban.

Az Intertoll 1984 óta működik Dél-Afrikában. Az Intertoll-Europe Zrt. a dél-afrikai Group Five cégcsoport (az egyik legnagyobb ottani építőipari vállalat) európai leányvállalata, amelynek jelenleg Magyarországon és Lengyelországban vannak érdekeltségei. Magyarországon az M5 autópálya, az M6 autópálya Érd-Dunaújváros szakaszának és az M6-M60 autópálya Szekszárd-Pécs szakaszának, Lengyelországban pedig az A1-es autópálya és az S8 gyorsforgalmi út üzemeltetését végzik, valamint az A2 autópálya manuális díjszedési feladatait látják el. A cég európai informatikai központját Budapesten építették ki, ahol 6 fizikai kiszolgálójukon mintegy 25 virtuális szervert alakítottak ki, csoportszinten pedig a virtualizáció, mint sztenderd bevezetésével közel 40 virtuális szervert üzemeltetnek kevesebb, mint feleannyi fizikai szervergépen, amelyekhez a két országban és a londoni irodában összesen 148 számítógép csatlakozik. A kliensgépek összehangolt üzemeltetését távmenedzseléssel biztosítják – a teljes IT-csapat európai csoportszinten összesen kilenc főt számlál.

Mivel az Intertoll az autópálya üzemeltetési tendereken elnyert projektek megvalósításához egységes, gazdaságosan működtethető, ugyanakkor gyorsan kialakítható és rugalmas informatikai környezetet igényel, ezért a cégcsoport továbbfejlődéséhez mindenképpen szükséges volt az európai országokban működő leányvállalatok szoftverkörnyezetének összehangolása.

„– Az Intertoll egy központilag kontrollált, de a leányvállalatoknak nagy döntési szabadságfokot biztosító közepes méretű szervezet. Az IT-infrastruktúra régebben sok kis szoftverszigetre épült, lokális, inhomogén megoldásokkal dolgoztunk, ami sok problémát okozott. A vezetőség is pontosan látta, hogy a dinamikus európai növekedést akadályozhatja, ha a cégcsoporton belül duplikált, vagy triplázott megoldásokat használunk, illetve ha ugyanazokat a feladatokat, problémákat többszörös ráfordítással oldjuk meg.”– vázolta fel az alapproblémát Holczinger Tamás, az Intertoll-Europe Zrt. 2008-ban kinevezett informatikai vezetője.

A helyzetértékelést követően a dél-afrikai anyacéggel és az európai leányvállalatok IT vezetőivel egyeztetve IT-standardokat határoztak meg, kijelölték a cégcsoporton belül követendő technológiai irányokat, végül összeállították a társaság középtávú IT-stratégiáját.

 

Középtávú IT-stratégia

„– A középtávú IT-stratégia kialakításának egyik kiemelt szempontja volt az IT-környezet racionalizálása, ezért mindenekelőtt azt a szoftverplatformot kellett kiválasztanunk, ami néhány professzionális szakemberrel kiépíthető, és a későbbiekben hatékonyan üzemeltethető. Olyan stabil IT-infrastruktúrára volt szükségünk, amelynek biztos jövője van, előre tudható, hogy 3, vagy 5 év múlva is léteznek majd az alkalmazott szoftvertermékek, és biztosan számíthatunk a hosszú távú termék-támogatásra is. Mivel cégszinten már korábban is Microsoft megoldásokat alkalmaztunk – Exchange, File Server, SQL adatbázis, MS Office –kézenfekvőnek látszott a már bevált szoftverplatform kibővítése. 2009-ben a licencszerződések újraértelmezésével kezdtük a korábbi rendszer átformálását, virtuális szerverek kialakításával folytattuk a munkát, egyidejűleg hozzáláttunk a korszerű adatkezelési és kommunikációs szoftverek bevezetéséhez.” – foglalta össze az előzményeket Holczinger Tamás.

 

Az új licencstruktúra

Az anyagcégnek (Group Five) már volt egy érvényes Microsoft Enterprise Agreement licencszerződése, ezért célszerűnek tűnt, hogy az Intertoll is ahhoz csatlakozzon – a Microsoft Magyarország azonban egy minden tekintetben kedvezőbb, főként a projektcégek igényeire szabott Open Value Subscription (OVS) konstrukciót kínált.

2009 előtt az Intertoll Magyarországon még főként a „dobozos szoftvereket” használta (emiatt a szoftvernyilvántartás is sok időt, és jelentős erőforrást kötött le), az egyik lengyel tagvállalatnál (Intertoll Polska) azonban már az OVS szerződéssel dolgoztak, érdemesnek látszott kikérni az ottani IT-csapat véleményét is.

„– A lengyel kollegák kifejezetten kedvező tapasztalatokról számoltak be, ezért úgy döntöttünk, hogy európai csoportszinten is az OVS-konstrukciót választjuk, és ez alá rendezzük a leányvállalatainkat, mivel azt sokkal jobban igazíthatónak találtuk egy projektcég profiljához, mint más licenc-konstrukciókat. Ugyanis ha új útüzemeltetéssel kapcsolatos projektek indulnak a térségben, akkor nagyon gyorsan kell kialakítanunk egy informatikai szempontból minden tekintetben hibátlanul működő irodát. Az OVS az egyetlen olyan licenc-konstrukció, ahol a licencelés flexibilisen kezelhető, a hároméves futamidőn belül is az igényeknek megfelelően módosítható a felhasználók és szerverek száma.” – mondta az európai informatikai vezető.

 

Virtualizáció

A középtávú IT-stratégiában kiemelt szempontként szerepelt a hardver-beszerzések és üzemeltetési költségek racionalizálása, ugyanakkor meg kellett tartani a maximális üzembiztonságot. Az új projektekhez, új alkalmazások telepítéséhez új hardvereszközöket kellett volna vásárolni – az Intertoll azonban fizikai szerverek beszerzése helyett virtuális szerverek kialakításával oldotta meg a feladatokat.

„– A fizikai hardvereszközök beszerzésekor mindig is ügyeltünk arra, hogy magas rendelkezésre-állású eszközeink legyenek. Nem mondhatnám, hogy >>erőműveket<< vásároltunk, a felső-középkategóriás szerverek is bőven elegendőek voltak, inkább a megbízható működésre, a magas rendelkezésre-állásra helyeztük a hangsúlyt. Az európai adatközpontunkban most is összesen csak 6 fizikai szerverrel dolgozunk, és azért nem kellett új kiszolgálókat megvásárolnunk, mert már a kezdetektől fogva jelentős mértékben használtuk a virtualizációt. A Microsoft Hyper-V megoldásával cégcsoport szinten közel 40 virtuális szervert hoztunk létre, a hibatűrő kialakításnak köszönhetőn elértük, hogy a virtuális gépek bármilyen hardverprobléma esetén azonnal átveszik az aktuális feladatokat, az átállásból szinte semmit sem észlelnek a felhasználók. A Hyper-V technológiával nagyon stabilan működő környezetet sikerült kialakítani, amelynek megbízhatóságáról egy teszt során meg is győződtünk. Az indulást követően teszteltük a virtuális környezetet – tehát nemcsak a prospektusban olvasható tesztekre támaszkodtunk, hanem a gyakorlatban is megtapasztaltuk, mennyire üzemeltethetők biztonságosan és magas rendelkezésre állással a virtuális rendszerek.” – mondta Holczinger Tamás.

 

Sharepoint, Lync – Integrálva a már létező alkalmazásokkal

2012-ben az Intertoll-Europe Zrt. vezetői a Microsoft budapesti laborkörnyezetében ismerkedhettek meg a SharePoint és a Lync legújabb funkcióival. A Microsoft szakértői gyakorlati példákon keresztül mutatták be a két alkalmazás szolgáltatásait, így a menedzsment személyes tapasztalatokat is szerezhetett a csoportmunkát támogató korszerű szoftvereszközökről.

„– A SharePointot 2010-ben vezettük be elsőként a lengyelországi leányvállalatunkon belül és az kezdetben szinte kizárólag dokumentumkezelésre használtuk. Később fokozatosan kiaknáztuk a többi Microsoft-alkalmazással – például az Outlook-kal – való együttműködésből, és az adatbázisok intergráltságából származó előnyöket, majd pedig a 2012-es évben úgy döntöttünk, hogy a lengyelországi tapasztalatokra építve a SharePoint platformot meggyökereztetjük a többi jelenlegi és jövőbeni leányvállalatunknál is. Mivel rengeteg dokumentummal – szerződésekkel, jegyzőkönyvi feljegyzésekkel, különböző munkaanyagokkal – dolgozunk, és ezeknek az állományoknak több verziója is van, ezért nálunk nagyon fontos funkció a verziókövetés. Ezt a szolgáltatást alapbeállításban is felkínálja a SharePoint, de mi továbbmentünk. Egy Word-állomány nálunk jelenleg már az elnevezésében is tartalmaz mindent fontos információt, ami viszont nagyon hosszú fájlneveket jelent, ezért a közeljövőben bevezetünk egy szabályrendszert, amely a cégcsoport dokumentumkezelési irányelveinek és a SharePoint platform képességeinek összehangolásával az úgynevezett metaadatok használatára épít, ennek köszönhetően a Word-állományok egy rövidebb elnevezést kaphatnak és a dokumentumokkal kapcsolatos többi jellemzőt a >>tulajdonságok<< (properties) mezőbe írják be a felhasználók. Ezeket az információkat nagyon jól kezeli a SharePoint a későbbi használat során. A SharePoint remek segítség ahhoz is, hogy formáljuk a felhasználók gondolkodásmódját az adat- és információ elérés terén, valamint, hogy mobillá és könnyen, de ugyanakkor biztonságosan elérhetővé tudjuk tenni a dokumentumainkat.” – összegezte a tapasztalatokat Holczinger Tamás.

2012 közepén az Intertollnál bevezették a Lync-et is, összekötve a dél-afrikai anyavállalat Lync rendszerével (federation), ezáltal az anyavállalattal összhangban egy egységes belső kommunikációs platformot sikerült megalkotni. A bevezetés óta Magyarországon és Lengyelországban összesen öt projektcég használja a belső kommunikációs szolgáltatásokat, további két cég bevonását a közeljövőben tervezik. Jelenleg 148 számítógépet foglal magában a teljes rendszer, ami azonban a több-műszakos munkarend miatt összesen közel 180 felhasználót jelent. A komputerek és felhasználók számának folyamatos növekedésére fel vannak készülve, mivel az Intertoll külföldön igyekszik terjeszkedni és már a közeljövőben is újabb tenderek elnyerésére számítanak.

„– A dél-afrikai anyavállalat már másfél éve bevezette a Lyncet, az Intertollnál azonban még csak alig több, mint fél éve használjuk a belső kommunikációt segítő szolgáltatásokat, de máris nagyon kedvező tapasztalataink vannak. Üzleti szempontból is nagyon fontos, mert számos olyan ügyfelünk van, akik IM-üzeneteket (Instant Message) váltanak például a Skype-on, de őket is be tudjuk vonni a Lync-alapú kommunikációba, a Lync-szerver legújabb verziójával ugyanis integrálhatjuk a Skype accountokat is. Cégen belül már a Lync számít hivatalos belső kommunikációs fórumnak. A videokonferencia eszköztár kibővítése mellett a Lync jelentős szerepet játszik a további költség megtakarításokban – például utazások csökkentése – és a belső tréningek vagy az interaktív csoportmunka könnyebbé tételében, mivel a Lync használatával ezeket gyorsan meg lehet szervezni és nem szükséges a résztvevőknek egy helyszínen, egy tárgyalóban lenni, mindenki a saját helyéről kényelmesen be tud kapcsolódni. Külön kiemelném még a jelenlét érzékelést is, ami ugyan apróságnak tűnik, azonban a gyakorlatban nagyon jól szolgál. Például az Outlook naptárában bejegyzett elfoglaltság esetén automatikusan átvált foglalt státuszba és „nem engedi”, hogy a felhasználó figyelmét egy fontos megbeszélés során mások hívással vagy azonnali üzenetváltással eltereljék, azonban megoldja, hogy amint felszabadulunk, értesüljünk arról, hogy ki és mikor keresett, illetve az üzeneteket megkapjuk. Az Office termékekkel integrálódása a Lync-et kivételesen könnyen kezelhető praktikus eszközzé teszi, ami nagyon fontos” – mondta az európai informatikai vezető.

 

Tapasztalatok, előnyök, költségmegtakarítások

Holczinger Tamás tételesen felsorolva foglalta össze a „teljes pályás Microsoft” infrastruktúra használatának és üzemeltetésének előnyeit, valamint az abból származó költség- és időmegtakarítási eredményeket.

„– Általánosságban három kiemelt előnyt említenék: integrált adatbázis, könnyű üzemeltetés, és flexibilitás, rugalmasság. De menjünk inkább sorjában: a minden alkalmazásra kiterjedő egységes Microsoft-arzenál egyik legfontosabb előnye az adatbázisok, adatok integráltságából ered. Garantált adatátjárás van az egyes alkalmazások között, nincs szükség adatkonverziókra vagy külső szoftverinterfészek kifejlesztésére. Üzemeltetési szempontból nagyon fontos, hogy a Microsoft technológiáit alaposan ismerő, jól képzett informatikai szakmérnökből nagyon sokat lehet találni a munkaerőpiacon, hasonlóan képzett, nagytudású UNIX-os szakemberből azonban sokkal kevesebb van, aminek egyenes következménye, hogy esetükben magasabb bérköltségekkel kell számolni. Ráadásul a Microsoft szoftveralkalmazásai nem ragaszkodnak a csúcstechnológiás hardverekhez, egy általános alapinfrastruktúra is elegendő a tökéletes működéshez.”– fogalmazott Holczinger Tamás, majd egy konkrét példán keresztül mutatta be az egységes szoftverkörnyezet rugalmasságából származó gyakorlati előnyöket.

„– Lengyelországban 2011 közepén indultunk el az A2-es autópálya manuális díjszedésének üzemeltetésével, ehhez egy új projektcéget kellett beindítani. A Strykow-ban kialakított, 20 felhasználóval működő új iroda több száz kilométerre van a pelplini informatikai központunktól, így csak nagyon sok utazással lehetett volna helyszíni támogatást adni a IT-környezet kialakításához és a napi támogatás és üzemeltetés is rengeteg informatikai problémát vetett volna fel. Fontos szempont volt tehát, hogy távfelügyelettel legyen megoldható minden felhasználói támogatás, illetve a lokális infrastruktúra felügyelete. A menedzsment másik elvárása az volt, hogy – tekintettel az ilyen projektek indításakor jelentkező üzleti kockázatokra – minimális beruházással is elindulhasson a projekt. A stratégiai terv eredményeként kialakított infrastruktúrának köszönhetően alig több mint két hét alatt felállt az informatikai környezet – a leghosszabb időt a laptopok leszállítása vette igénybe. A felhasználók egy rövid betanítás után használhatták a levelezést és a SharePointot” – mondta Holczinger Tamás.

 

Az OVS licenckonstrukció előnyei

„– Az OVS egy nagyon jól működő, üzemeltetési szempontból is egyszerűen kezelhető licencrendszer. Nagyon fontos, hogy a licencdíjakat nem beruházásként, hanem költségként számolhatjuk el – hiszen nem megvásároljuk, hanem béreljük a szoftvereket. Az OVS egy olyan licenc-konstrukció, ami az Intertoll profiljának tökéletesen megfelel, teljes mértékben alkalmazkodik az üzleti modellünkhöz. Úgy tudom, az OVS az egyetlen olyan flexibilis konstrukció, amelynél arra is lehetőség van, hogy bizonyos határokon belül akár csökkenhet is a felhasználók száma. Mindezek következtében pontosan előre tervezhető költségekkel számolhatunk, ráadásul a szoftveradminisztráció is minimális munkával jár.” – foglalta össze az OVS előnyeit az európai informatikai vezető.

 

A virtualizációval elérhető költségmegtakarítás

Az Intertoll esetében elért tételes költségmegtakarításokat talán a virtualizáció alkalmazása mutatja meg legplasztikusabban.

„– A Microsoft Hyper-V technológiájának használatával, a virtuális szerverek kialakításával nagyon jelentős költségeket tudtunk megtakarítani. Windows Data Centert (WDC) használunk, ennek köszönhetően korlátlan számú virtuális gépet generálhatunk. A WDC éves költsége a duplikált, hibatűrő kialakítás esetén sem éri el a 6000 eurót, ami gyakorlatilag alig több, mint egyetlen jó teljesítményű fizikai szerver ára – nekünk azonban legalább 30 ilyen fizikai kiszolgálót kellett volna rendszerbe állítani, ha nem a virtualizációt választjuk! Ehhez még hozzátenném, hogy például az európai informatikai központunk 6 fizikai szerverét egy adatközpontban helyeztük el, ahol így csak egyetlen rackszekrény-helyet kell bérelnünk. Ha az itt használt mintegy 25 virtuális szerver helyett fizikai gépeket helyeztünk volna el, akkor értelemszerűen sokszoros bérleti díjjal kellene számolnunk.” – fogalmazott Holczinger Tamás.

 

Lync: Bárhonnan, bármikor elérhető kapcsolatok

A Lync egyik legfontosabb előnye, hogy videokonferenciák, távmegbeszélések esetében (az ISDN vagy IP-alapú videokonferenciákkal ellentétben) a résztvevőknek nem kell egyetlen helyiségben tartózkodni, a jogosultsággal rendelkező meghívottak bárhonnan (akár saját íróasztaluk mellől is) becsatlakozhatnak.

„– Már csak elenyésző mértékben használjuk a hagyományos vezetékes telefont, és a cégcsoporton belüli videokonferenciák egy részét is a Lync segítségével valósítjuk meg – mindez havonta közel 100 ezer forintos megtakarítást jelent. A Lync-et használjuk még többek között belső tréningek lebonyolításához és a napi szintű megbeszélésékhez is, ami nagyon felgyorsította és leegyszerűsítette a belső kommunikációt. Rengeteg időt megtakarítunk például a jelenlét-érzékelési funkcióval, hiszen nem keressük egymást fölöslegesen chaten, vagy telefonon. A Lync az Outlookkal is integráltan működik, így a naptárakba bejegyzett meetingeket is mindenki számára mutatja a jelenlét-érzékelő, így látható, hogy a keresett kolléga megbeszélésen van, de az is kiderül, ha nincs az irodában. Ezek első közelítésben apróságnak tűnnek, de a mindennapi gyakorlatban nagyon hasznos funkciók.” – mondta Holczinger Tamás, az Intertoll-Europe Zrt. európai informatikai vezetője, majd kitért az adatbiztonságra is.

„– A Skype-on történő adatforgalom kontrollálatlan, a használata során nem alkalmazhatók rá a vállalati szabályok és a működési elvéből fakadóan egy vállalati környezeten belül potenciális információbiztonsági veszélyforrás és adatszivárgási pont. A Lync viszont kontrollálható környezetben biztosítja ugyanezeket a kényelmi funkciókat, de pontosan követhető, hogy mikor milyen kommunikáció zajlott a vállalati hálózaton és alkalmazhatók az informatikai szabályok (pl. group policy). Az információ és a felhasználó gépe is biztonságban van a tűzfal mögött, sőt, azt is korlátozhatjuk, hogy milyen adatok mehetnek ki a Lync-en keresztül. Összefoglalva elmondható, hogy a >>teljes-pályás Microsoft<< mind a menedzsment, mind a felhasználók, mind az IT-csapat számára ideális megoldás.”