Customer Stories

IT Services Hungary Kft.

Sikeres Windows 8 pilot hazai nagyvállalatnál. Gyorsabb telepítés, teljes körű tablet-támogatás

Share

Email Facebook Twitter LinkedIn
June 07, 2015

2012 nyarán indult az a pilot-projekt, amelynek keretében az IT Services Hungary Kft. (ITSH) informatikai csapata különböző eszközökön több szempontból is tesztelte a Windows 8 operációs rendszert és kapcsolódó szolgáltatásait. A pilot egyik célja volt, hogy olyan megbízható, korszerű operációs rendszert találjanak, amely nemcsak asztali és noteszgépeken, hanem az egyre inkább terjedő tableteken is hibátlanul fut, ugyankor megfelel a cég különlegesen magas szintű biztonsági követelményeinek is. A másodlagos elvárások kö

  • Az eddigi tapasztalatok szerint a Windows 8 sokkal gyorsabban telepíthető, mint elődje, és a lemeztitkosítás is sokkal hamarabb befejeződik köszönhetően a Bitlocker újdonságainak, ami üzemeltetési szempontból azért jelent komoly előnyt, mert gyorsabb lesz az új gépek kiadása, nem kell két-három órát várni a felhasználónak, hogy visszakapja a gép valós teljesítményét.

    Balatoni Zsolt
    IT Services Hungary Kft.
    Architekt

A Microsoft Consulting Services (MCS) szakemberei nemcsak notebookon, hanem Windows 8-as táblagépen segítették az ITSH informatikai csapatának munkáját, valamint technológiai segítséget nyújtottak a cég belső telefonkönyvének Windows 8-as környezetbe történő adaptálásában is.

 

Az ügyfél

Az IT Services Hungary Kft.(ITSH) a több mint 25 országban jelen lévő, globális szolgáltatási hálózatot és mintegy 75 adatközpontot üzemeltető T-Sytems International magyarországi leányvállalata. Mintegy 3000, magasan képzett dolgozójával a legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai informatikai munkaadónak számít.

Budapesti, debreceni és pécsi szolgáltató központjaiból az összes, széles körben alkalmazott szoftver- és hardver-platformra kínál szolgáltatásokat, például komplex informatikai rendszerek létrehozását és üzemeltetését, szoftverek, biztonsági rendszerek kifejlesztését, valamint informatikai rendszerek és hálózatok menedzselését, felügyeletet.

Ügyfelei között megtalálhatók az európai gazdasági élet élvonalába tartozó cégek.

 

Alaphelyzet

Az ITSH-nál többszörös igény jelentkezett a Windows 8 funkcióinak és szolgáltatásainak megismerésére. Az informatikai szolgáltató cégeknél természetes, hogy az átlagosnál élénkebb az új technológiák iránti érdeklődés, ám az ITSH mindig is élen járt az innovatív megoldások korai elsajátításában és bevezetésében.

A hordozható tábla-PC-k terjedésével a cégnél egyre nagyobb kihívást jelentett a tablet-eszközök belső szabályzatokhoz illeszkedő biztonsági felügyelete és menedzsmentje – többek között e probléma megszüntetésére is megoldást kerestek.

Az ITSH informatikai csapata megvizsgálta a piacon elérhető platformokat, ám amellett, hogy azok többsége nem biztosította az elvárt adatbiztonsági szintet, gondot okoz az is, hogy nem illeszthetőek a jelenlegi menedzsment infrastruktúrába.

 

A Windows 8 Projekt

A 2012 nyarán indult Windows 8-as pilot-projekt keretében a cég informatikusai számára a standard ITSH környezetben is lehetőség nyílt a Windows 8 megismerésére és az új funkciók kipróbálására.

Első lépésként a cég több szakembere tanfolyamon ismerkedett meg a Windows 8 újdonságaival, majd a Microsoft Consulting Services szakértőivel közösen felvázolták a pilot-projekt keretében megvizsgálandó funkciók menetrendjét. A pilot jelenlegi fázisában az ITSH néhány felhasználójának gépére telepítették az új operációs rendszert, egyidejűleg bevonták a tesztkörnyezetbe a korábban erre a célra kapott táblagépet is. Az eddigi eredmények jók, a további pilot felhasználók bevonása tervezés alatt van.

„– A tesztfelhasználók kiválasztásánál arra törekedtünk, hogy minél szélesebb körű tapasztalatokat gyűjthessünk be. A Windows 8 telepítése óta már a mindennapi munkájukban használják az új platformot, és rendszeresen megosztják velünk tapasztalataikat.” – emlékezett vissza az előzményekre Rigó Krisztián projektmenedzser, majd összefoglalta a pilot-projekt főbb céljait.

„– A projekt egyik legfontosabb feladata az volt, hogy kialakítsuk egy olyan háttér-infrastruktúrát, amellyel nagyvállalati környezetben tömegesen teríthető az új operációs rendszer. Később ez a terítő megoldás lehet az alap, amire – a megfelelő döntések után – a Windows 8 ITSH-nál történő teljes körű bevezetése épülhet.”

 

Image-fájl: Windows 8 + driverek + alkalmazások

„– A telepítő infrastruktúra kialakítását az MCS javaslatára a Microsoft Deployment Tool segítségével végeztük, így végül egy az elvárásoknak megfelelően testre szabott referencia image-et és komplett terítő megoldást állíthattunk össze, amely segítségével bármely hardvertípusra egyszerűen és gyorsan elvégezhető a Windows 8 és a megfelelő driverek egyidejű telepítése, akár asztali számítógépről, noteszgépről vagy tábla-PC-ről van szó. Jelenleg teszteljük a Windows 8-as környezetet, már csak a végső finomítások vannak hátra, így túl vagyunk az első benyomások összegzésén is.” – mondta Balatoni Zsolt, az ITSH architektje.

„– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Windows 8-at is magában foglaló image-fájlok nem eszközfüggőek, a nálunk használt eszközöket kifogástalanul kezeli az új operációs rendszer. Az egyedi driverek és alkalmazások, valamint a nálunk használt egyéb eszközök (például SmartCard, kártyaolvasó) illesztése miatt csak minimális változtatásokra volt szükség. Összességében elmondható: helyes volt az a koncepció, hogy elkészítünk egy közös alap image-fájlt, amelybe az operációs rendszer mellé kiválasztottuk a nálunk használt eszközök drivereit, mert ezzel a szoftvercsomaggal számítógépeink 90 százaléka lefedhető. Mivel az ITSH-nál egyre több munkakör igényli a hordozható gépeket, a tablet-PC rendszerbe állításának lehetőségét kiemelten vizsgáltuk.” – mondta Balatoni Zsolt.

Saját fejlesztésű alkalmazás Windows 8-ra adaptálva

Az operációs rendszer újdonságainak és a Windows 8 bevezetésére alkalmas informatikai környezet kialakítása és tesztelése mellett az ITSH egy saját fejlesztésű alkalmazás Windows 8-as környezetbe történő adaptálását is megvalósította. Az MCS szakértőivel történt konzultációkat követően elkészítették a tesztelésre kiválasztott alkalmazás Windows 8 alatt futó verzióját, így a tesztfelhasználók számára lehetőség nyílt az alkalmazás új megjelenítést és funkciókat felkínáló változatának használatára is. Mindazok mellett, hogy az alkalmazás már a tetszetős új Windows 8 stílusra szabott, a Charm Bar-ba épített kereső integráció jól szemlélteti az operációs rendszer és az alkalmazások szoros kapcsolatát. Az operációs rendszer beépített keresőjén keresztül lehetőség nyílik az alkalmazások tartalmában történő keresésre.

„– A Silverlightról való átállás gördülékenyen ment és a platformnak köszön-hetően az eredmény egy látványos, könnyen kezelhető alkalmazás lett.” – emelte ki Máté Balázs kutatási és fejlesztési specialista.

Tapasztalatok, előnyök

Az ITSH informatikusai több szempontból is értékelték a Windows 8 szolgáltatásait, kiemelt figyelmet fordítottak a táblagépek rendszerbe integrálhatóságára, a központi – a belső szabályzatokhoz igazodó – menedzselhetőségére.

„– A Windows 8 adja meg a választ az igényeinkre: megadja a felhasználók számára az érintőképernyős gépek haszná-latának és az új generációs alkalmazások futtatásának lehetőségét, miközben az eddig is használt Windows 7-en futó programjaikat is tudják használni ugyanazon a számítógépen. Az üzemeltetés számára pedig ez az első olyan pc-s és táblagépes platform, amely egy felügyeleti és biztonsági rendszerben menedzselhető. Az új operációs rendszerben debütáló Virtual Smart Card technológia segítségével a TPM chip-ben tárolhatóak a tanúsítványok – a hagyományos smartcard alapú megoldáshoz hasonló módon. A tabletek és notebookok esetében ez egy nagyon jó, praktikus és egyszerű mód a kétfaktorú authentikáció megvalósításához. Általánosságban elmondható, hogy a Windows 8 alapú táblagépen zavartalanul futtathatók a már meglévő 32 bites alkalmazások is az új „Modern UI”-ra készített alkalmazások mellett. Minden olyan klasszikus alkalmazás hibátlanul használható a táblagépen is, amit a felhasználók korábban már alkalmaztak. A Windows 8-as táblagépekhez jellemzően szabadon kapcsolhatók a megszokott perifériák, tehát a felhasználók adott esetben gond nélkül dolgozhatnak billentyűzet-egér, pendrive, memóriakártya, illetve projektor csatlakoztatásával, és természetesen a közvetlen nyomtatás is megoldott. Fontos tapasztalat, hogy a táblagépek biztonságos távfelügyelete ugyanúgy megvalósítható, mint a noteszgépeké, vagy az asztali számítógépeké” – foglalta össze benyomásait Rigó Krisztián projektmenedzser.

„– A Windows 8-ban megjelent és megújult üzemeltetési szolgáltatások bebizonyították, hogy az informatikai szervezet gyorsabban és rugalmasabban tud válaszolni az üzleti felhasználók igényeire, ami versenyelőnyhöz juttatja vállalatunkat.” – vette át a szót Balatoni Zsolt, az ITSH architektje.

„– Az eddigi tapasztalatok szerint a Windows 8 sokkal gyorsabban telepíthető, mint elődje, és a lemeztitkosítás is sokkal hamarabb befejeződik köszönhetően a Bitlocker újdonságainak, ami üzemeltetési szempontból azért jelent komoly előnyt, mert gyorsabb lesz az új gépek kiadása, nem kell két-három órát várni a felhasználónak, hogy visszakapja a gép valós teljesítményét. Ha a tesztidőszakot követően az ITSH-nál bevezetjük a Windows 8-at, akkor végül 3000-szer kell majd elvégezni a telepítést, hogy egységes környezetben fussanak a gépek. Nem mindegy tehát, hogy 3000-szer három óra alatt, vagy 3000-szer fél óra alatt állunk át az új operációs rendszerre. Szintén az ügyfelek számítógépeinek üzemeltetését végző csapat számára kínál nagy előnyt az új platform Windows To Go funkciója. Lehetőség nyílik olyan memória kulcsról bootolható környezet összeállítására, mely az operációs rendszer mellett egyéb a hibaelhárításhoz szükséges alkalmazásokat is tartalmazza. Így ha egy számítógép üzemképtelenné válik a supportos kollega a pendriveról bootolva elindíthatja a számítógépet és megkezdheti a hibaelhárítást.” – mondta Balatoni Zsolt. A felhasználók és az IT-csapat számára is nagy biztonságot nyújt a Windows 8 File History funkciója, amelynek segítségével egyszerűen visszakereshetők az irodai munka során keletkezett állományok korábbi verziói, de visszaállíthatóak az elveszettnek hitt dokumentumok is. Megfelelő beállítások esetén ugyanis a fájlokat automatikusan a hálózati meghajtóra is elmenti a rendszer, így onnan a felhasználó akár önállóan is visszatöltheti saját számítógépére. A pilot-projekt befejeztével a tapasztalatok összegzése mellett az ITSH összegyűjti a számszerűsíthető gazdasági előnyöket is. Ilyen lehet például a géptelepítések során megtakarított munkaidő (akár a migráció során végzett tömeges telepítések esetében, akár eseti telepítések tekintetében), továbbá a File History használata után várható helpdesk bejelentések csökkenése is forintosítható megtakarításként jelentkezhet.

Az informatikai csapat számára kínál segítséget a Windows 8 beépített pdf-olvasó funkciója is, mivel így szükségtelenné válhat egy külső alkalmazás telepítése és annak rendszeres karbantartása.

„– Jelenleg a legelterjedtebb pdf-readert használjuk standard irodai környezetben, ami ugyan ingyenes, de a biztonsági frissítéseket a Windows frissítések mellett külön el kell végezni. Külön kell telepíteni és frissíteni, ráadásul a biztonsági rések megszűntetésével külön kell foglalkozni. Komoly előny, ha a Windows 8 operációs rendszer beépített pdf-olvasóját állíthatjuk rendszerbe, ugyanis a Windows frissítések során ez a funkció is frissül.”– fogalmazott Balatoni Zsolt.

„– Az ITSH szakemberei a tőlük megszokott nyitottsággal és érdeklődéssel fogadták a technológiai újdonságokat, keresték azok helyét és alkalmazhatóságát az aktuális problémák feloldása céljából – korán, már az új operációs rendszer első publikusan is elérhető Consumer Preview verziójával kezdték az ismerkedést – ezek eredményeképpen a pilot projekt során igazán jó csapatmunka alakult ki.” – fűzte hozzá Székely Imre vezető tanácsadó az MCS csapatból.

„– Azért döntöttünk a Windows 8 és a Windows 8 alapú táblagépek tesztelése mellett, mert a technológiai előrejelzések szerint a Windows 8 alapú tablet-eszközök a hagyományos noteszgépekkel megegyező módon felügyelhetők és központilag menedzselhetők” – tette hozzá Horváth Zsolt az ITSH informatikai vezetője.