Customer Stories

SEI Interconnect Products Kft.

SEI case study

Share

Email Facebook Twitter LinkedIn
June 07, 2015

A SEI Interconnect Products Kft.-nél 2011 eleje óta működik élesben a Microsoft Dynamics NAV integrált vállalatirányítási rendszer. A japán anyacég feszes és tudatos középtávú tervezésének eredményeként már évekkel korábban tudható volt, hogy 2010 után meredek felfutás várható az alattyáni gyár termelésében és árbevételében, így mindenképpen egy tökéletesen működő ERP megoldásra volt szükségük. A korábban évekig használt rendszer ugyanis egyre kevésbé támogatta a gyártó cég termelési és üzleti folyamatait, a megrendelés

 • Nem állítanám, hogy a bevételek növekedését csakis a Microsoft Dynamics NAV-nak köszönhetjük, hiszen az új projektek már jóval a bevezetés előtt elindultak.

  László Tamás
  SEI Interconnect Products Kft.
  Senior Manager
 • Kiderült, hogy a düsseldorfi leányvállalat is ezzel az ERP-rendszerrel dolgozik, az ottani IT-csapat pozitív tapasztala-tokról számolt be.

  László Tamás
  SEI Interconnect Products Kft.
  Senior Manager
 • Gyakorlatilag a gyártás-tervezéstől a raktárkezelésen, az ügyvitelen és a logisztikai feladatokon át egészen a kiszállításokig a Microsoft Dynamics NAV kezébe adtuk a teljes céget.

  László Tamás
  SEI Interconnect Products Kft.
  Senior Manager

Az ERP rendszer kiválasztásánál a japán precizitásnak megfelelő alapossággal jártak el – a többfordulós tender végén a magyar menedzsment javaslatára a Sumitomo Electric Industries más leányvállalatánál már bevált Microsoft Dynamics NAV mellett döntött az anyacég.

 

Az ügyfél

Az alattyáni székhelyű SEI Interconnect Products Kft. a japán Sumitomo Electric Industries (SEI) egyik európai leány-vállalata. A vállalat főként az autóiparban használatos műanyag-szigetelésű szalagkábeleket állít elő, a teljes termelési folyamat az alapanyagok beszerzésétől kezdve a félkész-termékek előállításán és raktározásán át a késztermékek kiszállításának logisztikai tervezéséig tart. A cég alapvetően a különböző országokban található SEI értékesítési irodákon keresztül szolgálja ki a vevő igényeket.

 

Előzmények, alaphelyzet

A SEI 2001-ben költöztette át kábelgyártó gépsorait és berendezéseit Nagy-Britanniából a Jászberény mellett található Alattyánba, a termelési és üzleti folyamatok követésére a Business Planning and Control System (BPCS) vállalatirányítási rendszert telepítették. Az ilyen módon „megörökölt” ERP rendszer működését már a kezdetekben is oktatási és bevezetési hiányosságok hátráltatták, ráadásul a szoftver egy elavult hardveren (AS/400) futott, ami hardverhibákkal és sorozatos leállásokkal járt együtt.

„Az autóiparban egy-egy szerződést követően többéves átfutási idővel kell számolni, hosszú idő telik el a specifikációk elkészítésével, a gyártás valójában csak 4-5 év múlva kezdődik el. 2009-ben tehát előre látható volt, hogy a következő években ugrásszerűen megnövekszik az árbevétel, ezért már akkor gondolkodni kellett az új ERP rendszer bevezetésén, mivel egy ilyen összetett termelési és üzleti folyamatokkal működő cég üzletvitelét nem lehet egyszerűen és gyorsan leképezni.” – foglalta össze az előzményeket László Tamás, a SEI Interconnect Products Kft. Senior Managere.

 

Az ügyfél problémája

„Mindehhez tudni kell, hogy a havi jelentésekhez szükséges riportokat is a BPCS segítségével kellett előállítanunk, illetve azon keresztül fogadtuk a megrendelések és kiszállítások kezeléséhez kapcsolódó megrendelési azonosítószámokat, az SAP-ból érkező purchase order (PO) számokat is. A BPCS rendszer azonban fokozatosan elavult, végül már csak a számlázásra tudtuk használni – a termelésirányítók és a menedzsment alig kaptak támogatást az operatív munkához. A gyártás azonban nem állhatott le, ezért az egyedi fejlesztésű megoldásokkal hidaltuk át a problémákat.” – mondta László Tamás.

2009-ben, az új termékek gyártásának megkezdése előtt már elkerülhetetlen volt egy minden tekintetben jól hasz-nálható, naprakész adatokat szolgáltató ERP-rendszer üzembe állítása.

„Tulajdonképpen minden üzleti folyamatot le tudtunk fedni valahogyan: vagy a BPCS, vagy a saját fejlesztésű rendszer, vagy Excel fájlok segítségével dokumentáltuk az aktuális helyzetet, de összességében nehézkesen működött a rendszer. Nem voltak naprakész információink, a bevitt adatokat nem, vagy csak manuálisan lehetett összefésülni – az automatikus integráció hiánya nagyon sok problémát okozott. Amikor megfogalmaztuk az új ERP rendszerrel szembeni az elvárásainkat, akkor alapvető követelményként tűztük ki, hogy a cégnél levő összes üzleti folyamatot egyetlen integrált rendszerrel tudjuk leképezni – ne legyenek többé szigetrendszerek, hanem a gyártástól a könyvelésig, a készlet-gazdálkodástól a karbantartásig mindent egy helyen találjunk meg, minden folyamat ugyanazon a felületen legyen követhető. A konkrét elvárások között kiemelt helyen szerepelt a gyártás támogatása, a különböző napi riportok lekérdezhetősége és a megrendelésekhez kapcsolódó PO-számok kezelésének támogatása. Röviden úgy is fogalmazhatok, hogy az új rendszertől azt vártuk, hogy a saját fejlesztésű nyilvántartásainkat, a BPCS funkcióit és az Excelben tárolt adatbázisokat egyetlen rendszerbe integrálva, testre szabva érhessük el.” – összegezte az új rendszerrel szembeni igényeket a Senior Manager.

 

Rendszerválasztási szempontok

„A beruházási költségek mellett többek között a műszaki tartalmat vizsgáltuk. Elsősorban azok az ERP-rendszerek jöttek számításba, amelyeket a cégcsoporton belül már használtak. Kézenfekvőnek tűnt a már megismert BPCS új verziójára történő áttérés, vagy az európai leányvállalatoknál elterjedt SAP rendszerek közül választani, ezért alaposan elemeztük az SAP Business One, az SAP R3 és az All-in-One szolgáltatásait, de megnéztük például a JD Edwards funkcióit is. Hónapok teltek el a bemutatókon hallottak elemzésével, a referenciák és az árajánlatok összehasonlításával. Néhány megoldást azért vetettünk el, mert a műszaki tartalom nem felelt meg az igényeinknek, néhány rendszernél pedig az árajánlat volt túl magas.” – mondta László Tamás.

„Bevallom, hogy 2009 végéig keveset tudtunk a Microsoft Dynamics NAV-ról. Évek óta Windows klienseket és Windows Servert használunk, így már voltak kedvező tapasztalataink a Microsoft szoftvereivel kapcsolatban, ezért alaposabban is megnéztük az ajánlatot. Mivel a Microsoft Dynamics NAV paraméterei, a felsorolt szolgáltatások nagyban lefedték elvárásainkat, érdeklődő választ küldtünk. Nem sokkal később már az XAPT szakértőivel tárgyaltunk, akik a számunkra szükséges kibővített műszaki tartalom biztosítása mellett is kedvező árajánlatot kínáltak. A cégcsoporton belül is érdeklődtünk, akkor derült ki, hogy a düsseldorfi leányvállalat is ezzel az ERP-rendszerrel dolgozik, az ottani IT-csapat pozitív tapasztalatokról számolt be.” – idézte fel a rendszerválasztás időszakát a Senior Manager.

A pontos igényfelmérés, a szükséges adaptációs feladatok és egyedi fejlesztések megfogalmazása után a SEI végül a Microsoft Dynamics NAV szinte minden modulját bevezette.

A Microsoft Dynamics NAV telepítése 2010 őszén kezdődött, a projekt az előre megállapodott beruházási kereten, és a kitűzött határidőn belül megvalósult – az éles üzem a testre szabási igények maradéktalan teljesítésével 2011 elején indult.

A megoldás gyakorlatilag a teljes vállalati folyamatsort lefedi: a partnerirodák igényeinek interfészen keresztül történő beérkezésétől, a termelés, a beszerzés és az anyagmozgatás megtervezésén keresztül a vonalkódos raktárkezelésig, a kiszállítás, a számlázás, valamint a könyvelés és a vezetői riportok előállítása is az új ERP rendszerrel történik.

 

Az XAPT hozzáadott értéke

A SEI a Microsoft Dynamics NAV modulok szolgáltatásai mellett kiegészítő funkciók kialakítására is igényt tartott. Az említett üzleti igényeken felül az elvárások között szerepelt a Microsoft Dynamics NAV és a megrendelések PO-számait generáló SAP rendszer közötti interfész elkészítése, valamit egy vonalkódos raktárkezelési rendszer kialakítása.

Az XAPT szakértői fejlesztették ki azt a teljes mértékben integrált B2B-interfészt, amely biztosítja a megrendeléseket küldő partnerirodák SAP rendszerei és a SEI NAV rendszere közötti kétirányú adatcserét. A sikeresen megvalósított interfész eredményeként az SAP-ban rögzített megrendelések a NAV-ban is automatikusan megjelennek – ugyanakkor a Microsoft Dynamics NAV-ban frissített tételek állapotváltozásai (például a vállalt szállítási határidő) is azonnal láthatóak a partnerirodák SAP rendszereiben.

 

Előnyök, tapasztalatok, megtakarítások

Általánosságban elmondható, hogy a termelési és üzleti folyamatok egyetlen rendszerben történő kezelhetősége miatt a SEI működési hatékonysága jelentősen növekedett. Az adatbázisok integrálásának eredményeként az adatszolgáltatás naprakész, így a rendszer hatékonyan támogatja a vezetői döntéseket is.

„Gyakorlatilag a gyártástervezéstől a raktárkezelésen, az ügyvitelen és a logisztikai feladatokon át egészen a kiszállításokig a Microsoft Dynamics NAV kezébe adtuk a teljes céget. Legnagyobb előny azonban a gyártástervezés és a készletgazdálkodás területén mérhető. A gyártástervezésnél a NAV-nak köszönhetően sikerült bevezetnünk egy realtime folyamatfigyelést. A termeléstervezők a folyamatok aktuális állapotát látják, ennek köszönhetően úgy tervezhetik a termelést, hogy ismerik a pillanatnyi alapanyag-készleteket, a gyártósorok aktuális leterheltséget – ennek eredményeként optimalizálhattuk többek között a gyártástervezést és a gépek kihasználtságát. A Microsoft Dynamics NAV bevezetése után radikálisan csökkentek a késés miatti reklamációk, ma már határidőn belül szállítjuk a termékeket, így nem kell extra költségeket kalkulálni, és érezhetően növekedett a vásárlói elégedettség is. A fölösleges kiadások megszüntetése havi szinten közel 1,5 millió forinttal javította gazdasági eredményeinket.” – kezdte az előnyök felsorolását László Tamás.

 

A tervezhető készletgazdálkodás eredménye: minimál-készletek

A Microsoft Dynamics NAV bevezetését követően erősen csökkentek az alapanyag-raktárban és a félkész-termék raktárban felhalmozott készletek.

„Korábban főként a félkész-termékekkel volt problémánk, mivel bizonyos szintű többletgyártással mindig számolni kell, ha garantálni szeretnénk, hogy mindig legyen elegendő készlet a késztermékek előállításához. A Microsoft Dynamics NAV bevezetése után már egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy egy korábbi szerződés lejárta, vagy dizájncsere miatt nyakunkon maradt volna valamilyen félkész-termék. Ma már tökéletesen követhetjük ezeket a folyamatokat is, nagyon jelentősen csökkenthettük a félkész-termékek készleteit.” – mondta a Senior Manager.

 

A fenntartható gazdasági növekedés záloga

A termékportfolió-bővítés meghozta a várt eredményeket: a SEI Kft. 2010-ben megduplázta előző évi árbevételét, ami 2011-ben újabb 20%-kal növekedett, és az emelkedő tendencia 2012-ben is folytatódott.

„Nem állítanám, hogy a bevételek növekedését csakis a Microsoft Dynamics NAV-nak köszönhetjük, hiszen az új projektek már jóval a bevezetés előtt elindultak. Tény, hogy a 2010-es évben olyan üzemi eredményt, olyan fejlődést produkáltunk, ami rövidtávon sem lett volna fenntartható. Egyetlen üzleti évben a munkatársak erőn felüli teljesítményének köszönhetően még megvalósítható a „Nagy Ugrás”, viszont ha 2011 elejétől nem használtuk volna a Microsoft Dynamics NAV funkcióit, akkor 2012-ben már biztosan nem tudtuk volna naprakészen lekövetni a termelési folyamatokat. A fenntartható növekedéshez mindenképpen kellett a Microsoft Dynamics NAV.” – mondta László Tamás, a SEI Interconnect Products Kft. Senior Managere.