Customer Stories

ACG Reklámügynökség Kft.

Hibrid felhő, inspiráló informatika

Share

Email Facebook Twitter LinkedIn
June 17, 2015

Az ACG Reklámügynökség Kft. számára többszörös előnnyel járt, hogy irodai alkalmazásainak frissítésekor a Microsoft Office 365 szolgáltatásának bevezetése mellett döntött, mivel egyúttal levelezését is a felhőbe vihette. Az ügynökség számára a hardver- és szoftverbeszerzés költségeinek csökkenésénél is nagyobb értéket jelent, hogy a fejlett szolgáltatásokat garantált rendelkezésre állás és rövid válaszidők mellett, könnyebben és költséghatékonyabban üzemeltethető, hibrid környezetben éri el.

 • A felhő szolgáltatások felértékelik a vállalati IT osztály szerepét, mivel megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy az informatika innovatív, kreatív módon járuljon hozzá a vállalati stratégia támogatásához, sőt formálásához, nagyobb értéket adjon a működés és az üzlet továbbfejleszté-séhez.

  Horváth Krisztián
  ACG Reklámügynökség Kft.
  back office manager
 • Az Office 365 beépített Active Directory szolgáltatásának köszönhetően felhasználóink továbbra is egyszeri bejelentkezéssel érhetik el mind a felhőben, mind a helyben üzemelő alkalmazásokat, a hibrid környezet transzparens marad előttük.

  Horváth Krisztián
  ACG Reklámügynökség Kft.
  back office manager
 • Örömmel fedeztem fel, hogy az Office 365 a grafikus admin felület mellett PowerShell-en keresztül, parancs-sorból is menedzselhető. Ez a rugalmasság nagy szabadságot ad, élvezetesebbé teszi a munkát, és arra inspirál, hogy újabb lehetőségeket ismerjek meg és próbáljak ki.

  Horváth Krisztián
  ACG Reklámügynökség Kft.
  back office manager

A több gigabájt méretű kreatív anyagokat az ACG továbbra is házon belül működő fájlszerveren tárolja, ezért óriási előny, hogy a Microsoft egységes platformra épülő, hibrid környezete az Active Directory szinkronizálásnak köszönhetően egypontos bejelentkezéssel használható, valamint parancssorból is menedzselhető.

A kétfős informatikai csapat így több időt fordíthat az új lehetőségek, például az Office 365 részét képező SharePoint és Lync kipróbálására, amelyek új távlatokat nyitnak az együttműködés és a kommunikáció támogatásában. Miután az Office 365 előfizetéssel a legújabb termékverziók azonnal elérhetők, az ACG rövidesen Office 2013-ra frissít, még szorosabban integrálva asztali alkalmazásait és a felhő szolgáltatásokat.

 

Az ügyfél

A 2004-ben alapított ACG mára az ország egyik legnagyobb reklámügynökségévé fejlődött, számos hazai elismerés után az EFFIE 2012-ben a világ 5. leghatékonyabb független reklámügynökségeként tartotta számon nemzetközi indexében.

A stratégiai, kreatív, pr, filmprodukciós és digitális részlegből felépülő ACG Reklámügynökség Kft. a kommunikációs területek tökéletes integrációjára törekszik, ügyfelei közé többek között olyan márkákat sorolhat, mint a Heineken, a Nissan, a Raiffeisen, az E.ON, az Antenna Hungária és a Zwack.

Egy reklámügynökségnél minden a kommunikációról szól – az ACG számára kulcsfontosságú, hogy szakemberei mindenkor zavartalanul tarthassák a kapcsolatot egymással és ügyfeleikkel. Az alkalmazottak munkáját ezért a cég alapításától kezdve a Micorsoft Office és az Outlook, valamint az Exchange, az SQL Server és Windows alapú fájlszerver támogatja. A kliens környezetet kétfős, házon belüli IT csapat üzemelteti, míg a szerverek és a hálózat üzemeltetését külső partner, a Duna Elektronika végzi.

 

Alaphelyzet

A dinamikus növekedés mellett – az alkalmazottak létszáma mára 70 fő fölé nőtt – az ügynökség elodázta az irodai alkalmazások frissítését, így a PC-ken sokáig az Office 2003-as verziója futott. Az ACG vezetői 2012-ben határoztak arról, hogy sürgősen változtatnak a kényelmetlenné váló helyzeten, és a legfejlettebb funkciók, valamint az új fájlformátumok elérése érdekében frissítik az Office környezetet.

"A vásárlási lehetőségeket mérlegelve gyorsan eljutottunk a Microsoft Office 365 középvállalati szolgáltatáscsomagjához, amely a Word, az Excel, a PowerPoint és más programok asztali verziói, valamint az Office Web Apps felhő szolgáltatás mellett ugyancsak a felhőben elérhető e-mail szolgáltatást is tartalmaz" – mondta Horváth Krisztián, az ACG back office managere. – "Eredetileg nem terveztük, de a lehetőséget, hogy Exchange alapú levelezésünket a felhőbe vigyük, nagyon vonzónak találtuk. A Microsoft Office 365 ugyanis havi fix előfizetési díjjal váltja ki a levelezéshez köthető hardver- és szoftverbeszerzés, valamint az üzemeltetés nehezen tervezhető költségeit. A dobozos szoftver, a mennyiségi licenc és a szoftverkövetés vásárlásához képest a Microsoft Office 365 előfizetést pusztán az irodai alkalmazások használatával számolva is előnyösebbnek találtuk. Egyértelmű volt, hogy irodai csomagunk és levelezésünk frissítéséhez a Microsoft felhő szolgáltatását választjuk."

 

A Megoldás

Az ACG ugyanakkor házon belül üzemelteti SQL és fájlszerverét, valamint hálózatát, így a Microsoft Office 365-re történő előfizetéssel hibrid IT-környezet használatára tért át.

"Míg az Office dokumentumok esetében a vezetékes és a vezeték nélküli széles sávú hálózat egyaránt gyors elérést biztosít, addig a kreatív anyagokat, amelyek gyakran több gigabájt méretűek, egy házon belül működő szerveren sokkal gyorsabban el tudjuk érni, mint a felhőben" – világított rá a döntés hátterére Horváth Krisztián. – "Az Office 365 beépített Active Directory szolgáltatásának köszönhetően felhasználóink továbbra is egyszeri bejelentkezéssel érhetik el mind a felhőben, mind a helyben üzemelő alkalmazásokat, a hibrid környezet transzparens marad előttük."

Az ACG a Duna Elektronika közreműködésével egy hétvége leforgása alatt migrálta Exchange alapú levelezését a Microsoft felhőjébe.

"A migráció teljesen zökkenőmentesen zajlott, miközben a felhőben a levelezés folyamatosan működött, azok a levelek, amelyek már átkerültek a Microsoft szervereire, azonnal elérhetővé váltak" – mondta Horváth Krisztián. – "Az Office 365 admin felülete könnyen kezelhető funkciókkal és lenyűgözően gazdag tudásbázissal támogatja a vállalati informatikusok munkáját. Eddig minden kérdésemre könnyen megtaláltam a választ a bőséges szakmai tartalomban, amely folyamatosan tippeket, ötletek is ad újabb lehetőségek kipróbálására. A klasszikus szerverüzemeltetés és a felhőben működő rendszer közötti váltást a hagyományos mobiltelefonon történő sms-írás és az okostelefon használata közötti különbséghez hasonlítanám. A felhő egészen más élményt ad, a technológia együtt dolgozik az emberrel."

 

Eredmények és Tapasztalatok

Az ACG 2012 szeptembere óta használja a Microsoft Office 365-öt, asztali környezetét ezzel egy időben az Office 2010-es verziójára frissítette. Miután a PC-k többségén a Windows 64 bites verziója fut, az irodai alkalmazások teljesítménye nagyságrendekkel nőtt.

"A Microsoft Office 365-re való áttéréssel postaládáink mérete a korábbi 2 GB-ról 25 GB-ra bővült, így többé nem kell foglalkoznunk az archiválással, teljes levelezésünket évekre visszamenőleg könnyen és gyorsan elérhetjük" – mondta Horváth Krisztián. – "Ügynökségünk munkatársai gyakran dolgoznak mobil körülmények között, számukra óriási előny, hogy a felhőben bárhonnan, bármikor hozzáférhetnek leveleikhez és az irodai alkalmazásokhoz. A dokumentumokat nemcsak megtekinthetik, hanem szerkeszthetik is távolról, még abban az esetben is, ha vállalati PC-jük nincs náluk, mert egy böngészőből bármely gépről bejelentkezhetnek munkakörnyezetükbe."

A Microsoft felhő szolgáltatásával a levélszemét szűrése - amit korábban az internet szolgáltató végzett - sokkal egyszerűbbé vált, mivel a beállításokat az ACG informatikusai az Office 365-ben közvetlenül elvégezhetik.

"Az Office 365 leegyszerűsítette az asztali környezet és a levelezés üzemeltetését, a feladatok nagy részét levette a vállunkról" – emelte ki Horváth Krisztián. – "A Microsoft 99,9 százalékos rendelkezésre állást garantál, és a szolgáltatás valóban mindig elérhető. Az eltelt hét hónapban csupán háromszor fordult elő, hogy a levelezés átmenetileg korlátozottan működött, azonban erről minden alkalommal előre értesítést kaptam, és a helyreállításon nem nekem kellett dolgoznom. Örömmel fedeztem fel, hogy az Office 365 a grafikus admin felület mellett PowerShell-en keresztül, parancssorból is menedzselhető. Ez a rugalmasság nagy szabadságot ad, élvezetesebbé teszi a munkát, és arra inspirál, hogy újabb lehetőségeket ismerjek meg és próbáljak ki. Minderre immár több idő jut, így hamarabb kikristályosodik, hogy az Office 365 részeként elérhető SharePoint és Lync pontosan miként segítheti majd cégünknél az együttműködést. Nem kétséges, hogy használatuk rendkívül hasznos lesz a hatékonyabb munkavégzés támogatásában egy olyan vállalatnál, mint a miénk, ahol a kommunikáció az alaptevékenység és a termék is egyben. Mindezek mellett, az előfizetés részeként mindig a legfrissebb termékverziókhoz férünk hozzá. Nyár elején fogunk frissíteni az Office 2013-ra, amellyel a dokumentumokat eleve a OneDrive-ra menthetjük, így teljes integrációt valósíthatunk meg a PC-re telepített irodai alkalmazások és a felhő szolgáltatás között."

Az IT területén az embernek naponta új dolgokat kell tanulnia, nem engedheti meg magának, hogy ne tartson lépést a technológia fejlődésével, mert elveszíti a kompatibilitást a környezetével, nem tudja biztosítani a funkciókat az üzlet számára, amelyeket már használnia kell versenyképességének megőrzése, még inkább növelése érdekében.

"Az a szervezet, amely nem tér át felhő szolgáltatások használatára, hibrid környezet működtetésére, pár éven belül le fog maradni, ehhez nem fér kétség" – fejtette ki Horváth Krisztián. – "Ebben azonban nem a kényszert, hanem a roppant nagy lehetőséget érdemes látni. Nyitott vagyok az újdonságokra, szeretem fejleszteni az IT környezetet, amelyért felelek, és a Microsoft alapú, hibrid környezetben, az üzemeltetés rutinfeladatainak egy része alól mentesülve erre most több időt fordíthatok. A Microsoft Office 365 részeként ráadásul a SharePointhoz és a Lync-hez is hozzáférek, amelyek végtelen lehetőségeket kínálnak az asztali alkalmazások és a felhő összekapcsolására, az együttműködés és a kommunikáció támogatására."

A felhő szolgáltatások korántsem veszélyeztetik, éppen ellenkezőleg, felértékelik a vállalati IT osztály szerepét, mivel megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy az informatika innovatív, kreatív módon járuljon hozzá a vállalati stratégia támogatásához, sőt formálásához, nagyobb értéket adjon a működés és az üzlet továbbfejlesztéséhez.

A levelezés felhőbe vitele nagy előrelépés az ACG életében, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó ezen a téren. A Microsoft felhő szolgáltatásai között a SharePoint és a Lync mellett a CRM Online is elérhető, így lehet, hogy két év távlatában már arról fogunk beszélni, hogy miért használunk felhő alapú ügyfélkapcsolat-kezelő rendszert, a felhő szolgáltatásoknak köszönhetően milyen funkciókat érünk el nemcsak a számítógépeken, hanem okostelefonokon is. Ma még senki sem tudná megmondani, hogy a felhő szolgáltatások milyen mélyrehatóan fogják megváltoztatni az életünket. Térhódításuk folyamatos fejlődést jelent, és a hibrid környezetek nagyban megkönnyítik számunkra, hogy lépést tartsunk ezzel a folyamattal, részesei legyünk a fejlődésnek.

További információ a Microsoft hibrid felhő megoldásáról: www.microsoft.hu/hibridfelho/

További információ a Microsoft Office 365 szolgáltatásról: office.microsoft.com/hu-hu/