Customer Stories

Attrecto Zrt.

Azure platformra költözik a mobilalkalmazás generátor

Share

Email Facebook Twitter LinkedIn
June 17, 2015

2012 novemberétől már Windows 8-as applikációk is generálhatók az Attrecto Zrt. InstApp Builder online szolgáltatásával. A cég a világon elsőként jelentkezett ilyen megoldással – ezzel elnyerte a "Windows 8 WorldWide Top Application Partner" címet.

 • Az Azure platformra történő teljes átköltözés eredményeként a szolgáltatás weblapját egy kifejezetten költséghatékony környezetben futtathatjuk majd, s közben nem kell foglalkoznunk az üzemeltetési feladatokkal.

  Kiss Gergely
  Attrecto Zrt.
  vezérigazgató
 • Már a Windows 8 hivatalos bejelentését megelőzően is nagy figyelemmel kísértük az operációs rendszercsalád által felkínált lehetőségeket.

  Kiss Gergely
  Attrecto Zrt.
  vezérigazgató
 • Amikor megismertük és kipróbáltuk az Azure funkcióit, rögtön látszott, hogy nagyon egyszerűen kezelhető háttér-infrastruktúrával állunk szemben, ami már rövid távon is hatalmas lehetőségeket ígér.

  Kiss Gergely
  Attrecto Zrt.
  vezérigazgató

Tíz éve még a saját weboldalak online elkészítése volt a sláger – ma pedig az okostelefonok és tablet-PC-k robbanásszerű terjedésével a mobil applikációk („app”-ok) fejlesztése került előtérbe. Egy ígéretes app-ötlet megvalósításához korábban komolyabb fejlesztői tudásra, vagy a külső fejlesztőknek fizetendő tetemes kiadásra volt szükség, nem is szólva a digitális piactérre történő kihelyezés költségeiről.
Az Attrecto Zrt. 2012 közepén mutatkozott be InstApp elnevezésű szolgáltatásával, amelynek használatával gyorsan, néhány egyszerű lépésben, házilagosan is elkészíthetők az appok. A Windows 8 megjelenésével a cég a Microsoft Windows Azure platformját választotta a Windows 8-as applikációk háttér-infrastruktúrájának – a kedvező tapasztalatok eredményeként a közeljövőben a cég az InstApp valamennyi szolgáltatását átköltözteti az Azure-ra.

 

Fiatal, innovatív csapat

A 2010 elején Győrben megalakult Attrecto Zrt. a legnagyobb okostelefon-alkalmazásfejlesztő cég Magyarországon – az applikáció-fejlesztéssel párhuzamosan oktatással, valamint a mobileszközök használhatóságához kapcsolódó stratégiai tanácsadással foglalkoznak. A 25 fejlesztő mellett üzleti tanácsadók, grafikusok, marketing és sales szakemberek is erősítik a csapatot.

Az elmúlt években olyan neves ügyfeleknek végeztek fejlesztési munkákat, mint például az Audi, a Vodafone, a Siemens, az SAP, vagy a Magyar Vöröskereszt.

 

Az InstApp Builder szolgáltatás

Az Attrecto Zrt. 2012 júliusában jelent meg a piacon InstApp elnevezésű szolgáltatásával, amellyel a számítási felhőben elérhető keretrendszer segítségével készíthetők okostelefonokon és tablet-PC-ken futtatható alkalmazások (applikációk, „app”-ok).

A szolgáltatás lényeges jellemzője, hogy a keretrendszer felhasználói fejlesztői ismeretek nélkül, néhány lépésben hozhatnak létre mobil appokat, amelyeket azután a digitális piactereken (AppStore-okon) publikálva érhetnek el a felhasználók.

Az eredetileg elsősorban rendezvények igényeinek kiszolgálását célzó appok létrehozására tervezett keretrendszer a kezdeti időszakban az Android és iOS mobil operációs rendszert használó eszközökre letölthető alkalmazások elkészítését tette lehetővé.

„– Ha egy rendezvényszervező cég, vagy társaság szervez egy eseményt, és egy mobil-eszközre letölthető alkalmazásban is szeretné publikálni például a helyszínt, a napirendet és az előadók listáját, akkor az InstApp segítségével nagyon egyszerűen és nagyon gyorsan elkészítheti az appot. A felhasználóknak így nem egy weblapon kell böngészni, hanem a komfortosabban használható mobileszközre telepített alkalmazással bármikor, bárhonnan elérhetik a rendezvény részleteit. Egy-egy applikáció alapszerkezete 10-15 perc alatt elkészíthető, utána már csak a tartalmakat kell feltölteni – de összességében egy órán belül befejezhető és publikálható az alkalmazás, a kezdő tartalom pedig később bármikor frissíthető.” – mutatta be röviden szolgáltatás lényegét Kiss Gergely, az Attrecto Zrt. vezéri-gazgatója.

Az InstAppot a kezdeti időszakban az Amazon felhő-infrastruktúráján keresztül tették elérhetővé – a „szoftver mint szolgáltatás” (Software as a Service, SaaS) gyorsan népszerűvé vált. Segítségével már az első 4 hónapban több mint 1000 alkalmazás született világszerte, az elkészült appokat több ezren töltötték le a nemzetközi rendezvények web-oldalairól, vagy a hivatalos piacterekről.

Időközben a keretrendszer számos új kategóriával bővült, ma már a rendezvények szervezői mellett együttesek, éttermek (kávézók, pubok) hotelek, vállalkozások sportcsapatok, oktatási intézmények, fitnesz és edzőtermek is gyorsan és egyszerűen elkészíthetik a profiljuknak megfelelő egyedi tartalmakkal feltöltött alkalmazásokat.

Az előre felkínált szerkezet azonban egyáltalán nem kényszeríti sablonok közé szorított megjelenésre az appok készítőit, a felület és a tartalom testre szabható, utólagosan is szerkeszthető.

Mindez egyedülálló lehetőségeket kínál például azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek csak a komoly kiadásokkal járó külső fejlesztésekkel elkészített appokkal jelenhetnének meg a digitális piactereken.

A fentiekre tökéletes bizonyíték az Attrecto és az InstApp Builder szolgáltatás sikere, hiszen ők is ugyanazzal a módszerrel futottak be, amely ma már a kkv-szektor minden ígéretes koncepcióval rendelkező szereplője előtt nyitva áll.

 

A következő mérföldkő: megjelenik a Windows 8

Amikor az okostelefon-piacon megkezdődött a Windows-alapú mobil eszközök térhódítása, az Attrecto csapata is úgy látta, hogy érdemes kibővíteni az InstAppban elérhető mobil operációs rendszerek listáját.

A sokrétű szolgáltatáscsomagot magában foglaló Windows 8 megjelenése fokozta az érdeklődést, mivel a Microsoft nemcsak kiszélesítette az online elkészíthető alkalmazások generálásának lehetőségét, hanem közműháttérként egy olyan komplex felhő-platformot is felkínált, amelyben a korábbinál gazdaságosabban és egyszerűbben működtethető az InstApp.

„– Már a Windows 8 hivatalos bejelentését megelőzően is nagy figyelemmel kísértük az operációs rendszercsalád által felkínált lehetőségeket. A kipróbálható verziók nagyon jól működtek, a nagyvilágból pedig ígéretes piaci hírek érkeztek. A cégen belüli megbeszéléseken úgy találtuk, hogy a Windows 8 minden bizonnyal egy olyan rendszer lesz, amit világszerte nagyon sokan használnak majd, ezért elkezdtük előkészíteni a „W8”-as kimenet fejlesztését. Felvettük a kapcsolatot a Microsofttal, és rövid időn belül nagyon hatékony szakmai támogatást kaptunk mind a Windows 8-as appok szerkezetének és megjelenésének kiépítéséhez, mind a szolgáltatás felhőben történő háttér-infrastruktúrájának kialakításához.” – fogalmazott Kiss Gergely, az Attrecto Zrt. vezérigazgatója.

2012 őszén felgyorsultak az események, és mint utólag kiderült: két irányból indult a kapcsolatfelvétel. Az Attrecto Zrt. szakvezetése azt kereste, hogyan bővíthetik szolgáltatásaikat a Windows 8 által felkínált lehetőségekkel – a Microsoft képviselői pedig olyan fejlesztőpartnereket kerestek, akik innovatív ötletekkel segítik többek között kis- és középvállalkozói szektor szereplőit.

A nemzetközi piacon már jól csengő nevet szerzett Attrecto csapatát a Microsoft a kezdő (startup) vállalkozásokat világszerte támogató BizSpark programjának keretében nemcsak megismertette az új technológiákban rejlő lehetőségekkel, hanem oktatással, és a fejlesztésekhez szükséges szoftvereszközökkel is segítette a céget.

„– A gyors fejlesztések eredményeként 2012 novemberétől már Windows 8-as applikációk is generálhatók az InstApp-pal, s mivel a világon elsőként jelentkeztünk ezzel a megoldással, elnyertük a "Windows 8 WorldWide Top Application Partner" címet. Nagy jövőt látunk a Windows 8 appok iránti keresletben, ugyanis ezek az alkalmazások nemcsak okostelefonokon és táblagépeken, hanem asztali PC-ken is futnak, így a közeljövőben mintegy 600 millió potenciális Windows 8 felhasználó töltheti le azokat a digitális piacterekről.” – mondta Kiss Gergely.

 

A továbblépés következő fázisa: Irány az Azure!

Az Amazon felhő-infrastruktúrájában nem volt lehetőség Windows 8-as virtuális szerver létrehozására, így az Attrecto nem tudta beindítani a működtetéséhez szükséges build szolgáltatást. Kézenfekvő volt, hogy a Windows 8-as appok elkészítéséhez a Microsoft Azure platformját alkalmazzák – amit az Attrecto szakemberei a BizSpark program keretében amúgy is szerettek volna kipróbálni.

„– Alapvetően elégedettek voltunk az Amazon felhő-szolgáltatásával, de a Windows 8-as appok készítéséhez mindenképen egy olyan megoldást kellett keresnünk, ami biztosítja a szolgáltatás bővíthetőségét. Amikor megismertük és kipróbáltuk az Azure funkcióit, rögtön látszott, hogy nagyon egyszerűen kezelhető háttér-infrastruktúrával állunk szemben, ami már rövidtávon is hatalmas lehetőségeket ígér. Számunkra is, és a megrendelők számára is hatalmas előny, hogy az Azure platformon történő működtetés esetén nincs szükség semmilyen hardver-beruházásra, sőt, az üzemeltetés gondjaitól is megszabadulunk, ugyanakkor a virtuális szervereink garantált rendelkezésre állással működnek.” – mondta Kiss Gergely.

 

Technológiai közelítésből

Az InstApp a felhasználók szemszögéből egy klasszikus „szoftverszolgáltatás a felhőben” (Software as a Service, SaaS) megoldás. Üzemeltetési szemszögből már a kezdetektől fogva IaaS (Infrastructure as a Service) szolgáltatást vesz igénybe az Attrecto, amelyben a szolgáltató-váltást a Windows 8-as platform elérhetősége indukálta.

Az Amazon felhő-platformjáról történő teljes migráció során a tervek közt szerepel annak vizsgálata, hogy a platformot is szolgáltatásként használhatja-e a cég (Platfom as a Service, PaaS).

„– Az Azure platformra történő teljes átköltözés eredményeként a szolgáltatás weblapját (instappbuilder.com) egy kifejezetten költséghatékony környezetben futtathatjuk majd, s közben nem kell foglalkoznunk az üzemeltetési feladatokkal. A PaaS szolgáltatás egyik lényeges előnye, hogy már nincs a környezetünkben olyan fizikai vagy virtuális számítógép, amelyre nekünk kell figyelni, nem kell szoftverfrissítésekkel, karbantartással, biztonsági beállításokkal időt tölteni. Tehát az Azure platform számunkra jelenleg az IaaS szolgáltatást nyújtja, a jövőben – optimális esetben – pedig már az Azure PaaS képességeit is kihasználhatjuk.” – foglalta össze az előnyöket Kiss Gergely, az Attrecto Zrt. vezérigazgatója.

 

A Microsoft Windows Azure platformjáról

A Microsoft felhő-platformja, a Windows Azure Magyarországon 2010. április 9-től érhető el.

A Windows Azure lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy webes alkalmazásaikat a Microsoft adatközpontjaiban hosztolják, egy gyakorlatilag tetszőlegesen skálázható és magas rendelkezési állású platformon.

A felhő-számítástechnika (Cloud computing) lényege, hogy a felhasználók olyan programokkal és fájlokkal dolgoznak, amelyek nem az ő számítógépükön vagy szerverükön, hanem távoli kiszolgálókon, egy mega-hoszter – jelen esetben a világ legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft – adatközpontjaiban találhatók.

A számítástechnikában már régóta jelen van ez a megközelítési mód – jó példa erre a Microsoft ingyenes, böngészőből elérhető levelezője, a korábban Hotmail néven közismert Live Mail –, de igazán divatossá csak az utóbbi években vált. A felhő-számítástechnikának számos előnye van, amelyeket a Microsoft platformja, a Windows Azure minden előfizetője számára garantál:

– Alacsony beruházási igény
Mivel az adatok és a programok a Microsoft kiszolgálóin találhatók, nem szükséges drága szerverekre beruházni az informatikai rendszer működtetéséhez.

– Egyszerűbb IT-infrastruktúra
A hagyományos informatikai rendszer számos eleme szükségtelenné válik a számítási felhőben, ezáltal egyszerűbb, jobban kézben tartható lesz az eszközpark.

– Rugalmas skálázhatóság
A rendszeresen vagy alkalmilag jelentkező csúcsidőszakokban rugalmasan növelhető a rendszer összteljesítménye – így például egy webáruháznak nem kell egész infrastruktúráját túlméreteznie a karácsonyi szezon kedvéért, amikor a látogatottság a legmagasabb.

– Földrajzilag elosztott rendszer
Mivel a világ számos pontján találhatók adatközpontok, így a felhőben levő adatok bárhonnan optimálisan elérhetők – ez kiváló alapul szolgálhat egy olyan cégnek is, amelynek piaca nem korlátozódik Magyarországra.

 

További információk

Amennyiben további információkat szeretne megtudni arról, hogy a Microsoft Azure miként tudná vállalkozását segíteni a versenyben és a növekedésben, látogasson el a www.microsoft.com/hun/windowsazure oldalra!

Amennyiben további információt szeretne megtudni az Attrecto Zrt.-ről, keresse fel a www.attrecto.com webhelyet.

Az InstApp szolgáltatásról a www.instappbuilder.com oldalon talál részletes információkat!