Customer Stories

DM-Ker Kft.

Egy kisvállalat útja a Windows 8-ig

Share

Email Facebook Twitter LinkedIn
June 17, 2015

Hogyan dolgozhat a mindenkor legkorszerűbb Windows rendszerrel és irodai alkalmazásokkal egy cég, ha nulla forintos beruházással, rendszer-felügyeleti feladatok ellátása és üzemeltetési költségek nélkül kívánja felépíteni informatikai környezetét? A DM-Ker Kft. tökéletes iskolapélda a fenti elképzelés megvalósítására.

 • Mivel több külföldi beszállítóval vagyunk kapcsolatban, számunkra nemcsak fontos, hanem szinte kötelező, hogy mindig a legfrissebb szoftverekkel és alkalmazásokkal dolgozzunk.

  Bátor Ferenc
  DM-Ker Kft.
  ügyvezető igazgatója
 • Nagy előnye a felhő alapú szolgáltatásoknak, hogy nincs szükség szerver beszerzésére és üzembe helyezésére. Az ügyfél döntése után szinte azonnal használható az informatikai szolgáltatás.

  Zombory Zoltán
  Zomputer Kft.
  ügyvezető
 • Mi csupán annyit érzékeltünk, hogy nincs probléma a számítógépeinkkel, nincs leállás, folyamatosan tudunk dolgozni.

  Bátor Ferenc
  DM-Ker Kft.
  ügyvezető igazgatója

Egyetlen hardvereszközt sem vásároltak, egyetlen szoftvercsomag sem került birtokukba, nem kell szoftverfrissítések, valamint víruspajzsok telepítésével bajlódniuk, és a rendszergazdával sem kell vitába szállniuk. Ma mégis Windows 8 fut számítógépeiken, a Microsoft Office legfrissebb verzióit használhatják, s a cég munkatársai a felhő-alapú Office 365 szolgáltatáscsomagnak köszönhetően egy egyszerű internet-kapcsolaton keresztül bárhonnan elérhetik levelezésüket, valamint a SharePointon tárolt dokumentumokat. A megoldás egyik kulcsa a Windows Intune, a másik egy olyan partner kiválasztása, amely az IT-vel kapcsolatos valamennyi informatikai feladat elvégzését leveszi az ügyfél válláról.

 

Az ügyfél

A DM-Ker Kft. 2008. áprilisában alakult, a cég munkagépek beszerzésével, a javításokhoz szükséges alkatrészek forgalmazásával, valamint a munkagépek szervizelésével foglalkozik. A vállalat 2010. decemberében kibővítette korábbi tevékenységi körét, azóta a Doosan és a Bobcat munkagépek kizárólagos hazai márkaképviseleteként működik.
A DM-Ker az induláskor mindössze két számítógéppel rendelkezett. A néhányfős vállalkozás rövid időn belül kisvállalattá erősödött – a növekedés velejárójaként azonban az informatikai infrastruktúra is folyamatos bővítésre szorult.
Ma már 18-an dolgoznak a cégnél, kereskedelmi tevékenységet végző munkatársaik noteszgéppel járják az országot. Számukra értelemszerűen kiemelten fontos szempont, hogy nagyteljesítményű laptopok segítsék munkájukat, ugyanakkor gyorsan induló, egyben hosszú akkumulátor-időt biztosító szoftverkörnyezettel dolgozhassanak, leveleiket és a központi szerveren tárolt dokumentációkat (technikai információkat, alapadatokat, szerződéseket) pedig bárhonnan és bármikor elérhessék.
Mindezek természetesen a menedzsment számára is kiemelt szempontok – ám a cégvezetés úgy kívánta megoldani a legkorszerűbb informatikai környezet kialakítását, hogy sem annak kiépítésével, sem pedig üzemeltetésével ne a cégnek kelljen foglalkozni.
Sikerült.

 

ELSŐ LÉPÉS: WINDOWS INTUNE

A DM-Ker Kft. a cég bővülését megelőzően az IT-megoldások bérleti konstrukcióban történő alkalmazását részesítette előnyben. Szerencsés találkozásnak mondható, hogy a Zomputer Kft-vel történt szerződés megkötésével olyan informatikai partnert választottak, amelynek vezetője már akkor is közel tizenöt éves üzemeltetési és rendszer-integrációs tapasztalattal rendelkezett. A szakértő az (akkor még csak béta-változatban elérhető) Windows Intune bevezetését javasolta – a DM-Ker Kft. ügyvezetője pedig a felvázolt szolgáltatások mellett azért is tartotta ígéretesnek a Microsoft megoldás-csomagját, mert ezzel a konstrukcióval gyakorlatilag százszázalékosan „kiszervezhette” az informatikát.
Nem akartunk sem hardver-vásárlással, sem szoftverlicencekkel, szoftverfrissítésekkel, sem vírusfigyeléssel, pláne nem rendszer-üzemeltetéssel foglalkozni. Egyszerűen csak alkalmazni és élvezni akartuk a számítástechnika és az info-kommunikáció előnyeit, de magas igényeket támasztottunk: a legkorszerűbb megoldásokat kívántuk használni. – idézte fel a kezdeteket Bátor Ferenc, a DM-Ker Kft. ügyvezető igazgatója.

Végül a Windows Intune béta-program keretén belül a cég összes számítógépén bevezették az online rendszer-felügyeleti és üzemeltetési szolgáltatást, a szerződés értelmében a Windows 7-et telepíthették a Zomputer Kft-től bérelt komputerekre. 2011 elején ez még csak három asztali számítógépet és öt laptopot jelentett – de a DM-Ker gyors fejlődése miatt a cég létszáma, és ezzel a noteszgépek száma is gyorsan növekedett.

A Windows Intune és a Windows 7 bevezetése villámgyorsan lezajlott, az első tapasztalatokat így foglalta össze projektben részt vevő két cég vezetője 2011. márciusában.
Nagy előnye a felhő alapú szolgáltatásoknak, hogy nincs szükség szerver beszerzésére és üzembe helyezésére. Az ügyfél döntése után szinte azonnal használható az informatikai szolgáltatás. – magyarázta akkor Zombory Zoltán, a Zomputer Kft. ügyvezetője.
Mi csupán annyit érzékeltünk, hogy nincs probléma a számítógépeinkkel, nincs leállás, folyamatosan tudunk dolgozni. – fogalmazott Bátor Ferenc, a DM-Ker Kft. ügyvezető igazgatója.

A Windows Intune-nak köszönhetően az ügyfélnél a felhő-alapú szolgáltatás keretein belül távolról történt a víruskeresés, illetve a Microsoft javítócsomagok kezelése.

Ez különösen fontos szempont volt az üzletkötők laptopjainak esetében, akik keveset tartózkodnak az irodában.
A notebookok felügyeletét egy hagyományos rendszerrel nagyon nehezen tudtuk volna megoldani. – fejtette ki Zombory Zoltán. – A Windows Intune segítségével viszont azonnal, és a felhasználó számára szinte észrevétlenül települnek a frissítések, amikor az üzletkötők felcsatlakoznak az internetre.

A Windows Intune felsorolt előnyeit a Windows 8-ra történt áttérés után változatlanul élvezhetik mind a szolgáltatói, mind felhasználói oldalon.

 

BŐVÜL A CÉG? AZ INFORMATIKA KÖVETI!

A Windows Intune végleges változatának bevezetése óta jelentősen bővült a DM-Ker Kft., a cég az M0-ás körgyűrű mellett található, egy nagyméretű csarnokot is magában foglaló telephelyre költözött. Az új munkatársak számára ismét a Zomputertől béreltek számítógépeket, amelyekre a már kiforrott vállalati szoftverkörnyezetet telepítették (akkor még Windows 7-tel). Ennek változatlanul része a Windows Intune is, ebből adódóan az összes rendszer-felügyeleti feladatot (a vírus- és spam szűréstől kezdve a szoftver-frissítéseken át az üzemeltetés valamennyi részfeladatáig) a Zomputer Kft. végzi. Sőt, a Windows Intune szolgáltatásainak köszönhetően akár a várható hardverproblémák is előre jelezhetők.
Előfordult, hogy az Intune-tól kaptunk figyelmeztetést, miszerint az egyik üzletkötő noteszgépének merevlemezével gondok lesznek. Jóval a hiba valódi megjelenése előtt felvehettük a kapcsolatot a felhasználóval, így időben sikerült kicserélnünk a diszket, semmilyen adatvesztés sem történt. Ez a valós példa is jól mutatja, hogy a Windows Intune alkalmazása mennyire fejlett rendszer-felügyeleti segítséget biztosít a mindennapi gyakorlatban. – mondta Zombory Zoltán.

 

2013: MEGÉRKEZIK A WINDOWS 8 – ZÖKKENŐMENTES AZ ÁTÁLLÁS

Ma már a DM-Ker Kft. valamennyi számítógépén Windows 8 fut. A váltáshoz nem kellett lecserélni a noteszgépeket, így az átálláskor csak a frissítéssel járó munkadíj jelentett kiadást a cégnek – a licencdíj azonban nem változott, mivel a Windows Intune szerződés értelmében az előfizetők automatikusan jogosultak a legfrissebb szoftververziók használatára. A verziófrissítéssel járó feladatok végrehajtásáról ezúttal sem a felhasználóknak kellett gondoskodnia, azokat a megoldásszállító végezte el.

A Windows 8-ra történő problémamentes átállás előkészítéséhez nagy segítséget nyújtott az új operációs rendszer telepítése előtt lefuttatható ellenőrző-program, amely előzetesen jelzi az adott számítógépre való telepítés lehetséges problémáit.
A Windows 8-ra történő váltás is zökkenőmentesen valósult meg – a DM-Ker munkatársainak már szinte természetes volt, hogy ezúttal sem kellett behozniuk hozzánk számítógépeiket. Volt olyan üzletkötő, aki otthon csatlakozott fel az internetre, és a megfelelő ellenőrzések lefuttatása után a távolból végeztük el számítógépek frissítését Windows 8-ra. – emelte ki a Zomputer Kft. ügyvezetője.

 

WINDOWS 8 OKTATÁS 10 PERC ALATT

A Windows 8 megjelenése idején felröppentek olyan észrevételek is, amelyek azt sugallták, hogy az új Windows főként a tábla-gépekre összpontosít. A tévhitek eloszlatásához célszerűnek látszott egy rövid oktatás keretében tisztázni a félreértéseket.
Alig tíz perc elegendő volt annak bemutatására, hogy a Windows 8 indításakor egy teljes-képernyős „Start” gombbal találkoznak a felhasználók, ráadásul az új kezdőképernyő még annál is több lehetőséget kínál, mint amennyit a Windows 7 „Start” menüje nyújtott. Habár a Windows 8 első indításakor az úgynevezett „modern” felülettel, a ma már jól ismert „csempékkel” köszön be, de egyetlen kattintással előhívható az eddig megszokott Windows „Asztal” környezete, ahol ugyanúgy lehet dolgozni, mint ahogyan azt a Windows 7 alatt már megszoktuk. A felhasználók pillanatok alatt átlátták azt is, hogy a számítógépet egérrel és billentyűzettel is lehet kezelni. Az alapok megértése után már nem jelentett gondot a Windows 8 kezelése. Olyan visszajelzést azóta sem kaptunk, hogy bárkinek nehézségei lennének – az viszont többször is előfordult, hogy kifejezetten dicsérték gyorsabb rendszer-indulást, a hosszabb akkumulátor-időt, valamint azt, hogy az alkalmazások is nagyobb sebességgel futnak ugyanazokon a hardvereken. – foglalta össze az oktatás tapasztalatait Zombory Zoltán.

 

ALKALMAZÁS-KOMPATIBILITÁS, ADATBIZTONSÁG

A számítógépekre egyedileg telepített alkalmazások kompatibilis működés minden operációs rendszer cseréjénél kritikus pont. A Windows 8-ra történő átállásnál azonban garantált volt, hogy a korábban telepített szoftverek (például a banki alkalmazások, vagy az egyedi fejlesztésű programok) az új környezet-ben is hibátlanul futtathatók, mivel azok már a Windows 7 alatt is jól vizsgáztak.

Mint minden vállalkozás, a DM-Ker is olyan diszkrét üzleti adatokkal dolgozik, amelyek esetében különösen fontos az információvédelem, az adattitkosítás. Mivel a cégről, a forgalmazott termékekről, az ügyfelekről, a velük előkészítés alatt álló, és már megkötött szerződésekről rögzített bizalmas és értékes adatokat a merevlemez tartalmazza, ezért kiemelt biztonsági elvárás, hogy illetéktelen felhasználók ne férhessenek hozzá a gépeken tárolt információkhoz.

Az adatok védelméről már a Windows 7 megjelenése óta a Windows BitLocker szolgáltatása gondoskodik, amely hardverszintű titkosítással védi az adatokat, így illetéktelen személyek még a merevlemez szétszedésével sem férhetnek hozzá a winchesteren tárolt állományokhoz.

 

LEVELEZÉS, DOKUMENTUM-ELÉRÉS BÁRHONNAN, BÁRMIKOR

Főként az üzletkötők számára kínálnak a korábbiaknál minden tekintetben rugalmasabb munkavégzési lehetőséget a Microsoft Office 365-tel elérhető szolgáltatások. A felhő-alapú irodai alkalmazással a felhasználók bárhonnan (akár otthonról, vagy egy internet-kávézóból is) elérhetik elektronikus levelezésüket, vagy a SharePointon tárolt dokumentumokat. A szerződés értelmében pedig mindig a legfrissebb Microsoft Office funkcióival dolgozhatnak. A DM-Ker Kft. számára az is természetes volt, hogy az Office 365-öt is a már bevált megoldásszállítónál rendelik meg, és a szintén bevált bérleti konstrukció keretében veszik igénybe.

 

ELŐNYÖK, TAPASZTALATOK

Gazdasági közelítésből a szolgáltatatás-alapú informatika egyik legnagyobb előnye, hogy az ügyfél mentesül minden IT-hez kapcsolódó beruházástól, nem kell megvásárolnia sem a hardvereszközöket, sem a szoftvereket. Ennek következtében előre tervezhetők, és költségként számolhatók el az informatikára fordított kiadások.

Felhasználói szempontból nézve pedig a megbízható rendelkezésre-állás, a mindenkor legfrissebb Windows és irodai alkalmazások használata, valamint a folyamatos háttértámogatás emelhető ki a legfontosabb előnyök közül.

Bátor Ferenc, a DM-Ker Kft. ügyvezető igazgatója így foglalta össze az elmúlt két év tapasztalatait.
Mivel több külföldi beszállítóval vagyunk kapcsolatban, számunkra nemcsak fontos, hanem szinte kötelező, hogy mindig a legfrissebb szoftverekkel és alkalmazásokkal dolgozzunk. Azok használatával új üzleteket nyerhetünk – azok hiányában viszont komoly megbízásokat veszíthetünk el. Nálunk nem fordulhat elő, hogy egy ajánlatot azért nem tudunk megfelelően kezelni, mert valamelyik szoftverünk nem képes megnyitni egy dokumentumot, vagy egy mellékletet. A Windows Intune biztosítja azt, hogy mindig lépést tarthassunk a korral. A Windows 8-ra történő átállás is csak előnyt hozott számunkra, üzletkötő kollegáinknak sokat jelent, hogy az ügyfeleknél történő tárgyalások során pillanatok alatt munkára kész notesz-gépekkel dolgozhatnak, bárhonnan elérhetik postafiókjaikat és a szerveren található dokumentumokat.

Az ügyvezető minden tekintetben helyes döntésnek tartja, hogy a szolgáltatás-alapú informatika mellett döntöttek.
Nálunk olyan az IT, mint egy közmű. Észrevétlenül működik a háttérben, ha bármilyen problémánk lenne, akkor csak a megoldásszállítóval kell kapcsolatba lépni, csak egyetlen telefonszámot kell hívni, és minden rendeződik. Így teljes mértékben a fő tevékenységünkre koncentrálhatunk, nem kell informatikai problémákkal foglalkoznunk. Munka-társaimtól ritkán hallok az IT-ről, és ez így van jól, mert azt bizonyítja, hogy tökéletesen működik a szolgáltatás. Valójában csak akkor találkozunk a megoldásszállító képviselőivel, ha valamilyen fejlesztésre van szükségünk. – mondta végül Bátor Ferenc, a DM-Ker Kft. ügyvezető igazgatója.

 

PARTNERINFORMÁCIÓ

A több mint 15 éves üzemeltetési és rendszer-integrációs tapasztalattal rendelkező Zomputer Kft. 2010-ben és 2011-ben is elnyerte a Microsoft „Kiemelkedő Online Szolgáltatás Partner” díját. A Zomputer Kft. elkötelezett a Microsoft újításai mellett, amit példásan bizonyít, hogy Zombory Zoltán ügyvezetőt 2010 és 2013 között minden esztendőben „MVP” címmel tüntették ki. Az elismerésben egy adott országból évente csak egyetlen szakember részesülhet.

 

Solution Overview

Product and Services

Microsoft Intune

Microsoft Silverlight

Windows

Industry

Professional Services

Organization Size

Medium (50 - 999 employees)

Country

Hungary