Customer Stories

Szerencsejáték Zrt.

Microsoft Dynamics AX a Szerencsejáték Zrt.-nél

Share

Email Facebook Twitter LinkedIn
October 15, 2015

Másfél évtizeddel ezelőtt vezették be az első vállalatirányítási rendszert a Szerencsejáték Zrt.-nél (SzZrt.). A tizenöt év alatt számos fejlesztés, frissítés eredményeként a rendszer egyre inkább idomult a társaság elvárásaihoz, rengeteg interfésszel kapcsolódott a többi rendszerekhez – ám több fontos ponton rugalmatlannak bizonyult, nem szolgálta ki az igényeket.

 • Évente több mint 800 millió rekord kerül az adatbázisba, amelyek célirányos szelektálása és új rendszerbe történő átsorolása valóban nagy munkaigényű feladatot jelentett. Ennek ellenére az eredeti megoldás szállítója csak 30 százalékkal kevesebbért vállalta volna az igényeink teljesítését, mint amennyibe a Microsoft Dynamics AX komplett bevezetése került, licencekkel, adaptálással, migrációval, interfészek illesztésével, betanítással.

  Rosta Katalin
  Szerencsejáték Zrt.
  gazdasági szervezési osztályvezető
 • Az egységes Microsoft platformnak köszönhetően az Excel állományok szinkronizálhatók a vállalatirányítási rendszer adatbázisával…

  Rosta Katalin
  Szerencsejáték Zrt.
  gazdasági szervezési osztályvezető
 • A vezetőség által igényelt napi kimutatások is egyszerűen lekérdezhetők, amelyek esetenként az aktuális üzleti döntések helyes meghozatalában támogatják a menedzsmentet.

  Rosta Katalin
  Szerencsejáték Zrt.
  gazdasági szervezési osztályvezető

Amikor kiderült, hogy az újabb fejlesztések csak kiugróan magas kiadásokkal lennének megvalósíthatóak, az SzZrt. illetékesei tendert írtak ki a korszerűsítésre, vagy új ERP rendszer bevezetésére. A pályázatban pontosan meghatározták elvárásaikat, az értékeléskor részletes költségelemzés alá vetették a benyújtott ajánlatokat.

Ennek eredményeként végül váltottak, mivel a régi ERP foltozgatása, reszelgetése közel 70 százaléka lett volna annak a kiadásnak, mint amennyit egy új, korszerűbb és minden igényt kielégítő integrált vállalatirányítási rendszer komplett bevezetésért kell megfizetni. Az öt évre előrevetített TCO-adatokra számítva a Microsoft Dynamics AX bevezetése egyértelmű megtakarítást eredményez.

Az egyéves bevezetési folyamatot követően 2013. január 1-től a Microsoft Dynamics AX rendszerét használja a Szerencsejáték Zrt.
 

AZ ÜGYFÉL

A Szerencsejáték Zrt. 100%-os tartós állami tulajdonban lévő szerencsejáték szervező vállalat. A szerencsejáték szervezés során gépi és sorsjegy szerencsejátékok forgalmazásával, fejlesztésével foglalkozik. A társaság érdekeltségébe még két cég tartozik, 2013-ban 240 milliárd forint feletti árbevételével és 1500 fő feletti alkalmazotti létszámmal a Szerencsejáték Zrt. a cégcsoport legjelentősebb vállalata. Az SzZrt.-nél egy rugalmas, komplex szolgáltatásokat nyújtó, ugyanakkor könnyen fejleszthető és bővíthető vállalatirányítási rendszert kívántak használni – végül a korábban bevezetett ERP-rendszert és a sziget-alkalmazásokat egy korszerű megoldásra cserélték.
 

A PROBLÉMA: ALAPVETŐ HIÁNYOSSÁGOK, RUGALMATLAN RENDSZERELEMEK

Az 1998-ban telepített ERP rendszer szállítója több mint tíz éven át elvégezte a szükséges korszerűsítéseket és az SzZrt.-nél újonnan felmerült igényeket kiszolgáló fejlesztéseket. A folyamatos rendszerkarbantartás ellenére volt néhány terület, amelyek kezelését az nem oldotta meg a szállító. „A rendszer rugalmatlansága jelentette a legnagyobb problémát. Nehézséget okozott a készletek naprakész nyilvántartása, ha például december 31-vel leltároztunk, akkor a kiértékelés csak január végén, vagy február elején volt elérhető, addig leállt az elektronikus készletnyilvántartás, csak papíralapú nyilvántartással lehetett követni a változásokat. Ilyen nagyobb készletek például a marketinganyagok, tollak, szórólapok, molinók, roll-upok, nyomtatványok – a lottózók nyomtatóiban használatos termotekercsek, a szelvények és sorsjegyekkel kapcsolatos mozgások ugyanis interfészen érkeznek a könyvelési rendszerbe. Ugyanilyen rugalmatlan volt a tárgyi eszközök kezelése is: minden hónap végén leállt a tárgyi eszközök nyilvántartása. Addig nem lehetett új hónapot nyitni, amíg az értékcsökkenést el nem számoltuk, mert egyszerre csak egy hónapot engedett nyitva tartani a rendszer. De voltak olyan területek is, amelyek közel sem az igényeink szerint működtek, ilyen volt például az áfa‑nyilvántartás, ami alapvető elvárás egy könyvelési rendszernél.” – kezdte a problémák összegzését Rosta Katalin, a Szerencsejáték Zrt. gazdasági szervezési osztályának vezetője. Az említett gondok egy része utólagos fejlesztésekkel megoldható lett volna, csakhogy a szükséges programillesztéseket csak igen tetemes munkadíjért végezte volna el a szállító. „Közel negyedmillió forintos napidíjat számoltak volna fel minden egyes projektnél, így érthető, hogy a nagyobb fejlesztések megrendelése előtt kétszer is meggondoltuk: megéri-e elindítani a módosításokat. Ez nagyon visszafogta a felhasználói oldal fantáziáját. Drága volt az üzemeltetés, drága volt a fejlesztés – és mégsem úgy tudtuk használni a vállalatirányítási rendszert, ahogyan szerettük volna” – fogalmazott Rosta Katalin.
 

PIACELEMZÉS, TENDER, TCO-ELEMZÉS

A Szerencsejáték Zrt. menedzsmentje 2011 végén felülvizsgálta a vállalatirányítási rendszer üzemeltetési költségeit. A működő rendszer korszerűsítése mellett alternatívaként felmerült a csere lehetősége is. Az „ERP rendszerváltást” azonban alaposan meg kellett fontolni, mivel az SzZrt. kifejezetten nagyméretű szervezet, amely hatalmas adatbázissal dolgozik, évente több mint 800 millió rekord kerül az összesített adatbázisba. Végül 2011 novemberében megszületett a döntés: az egyes területek szakértői alapos piacelemzés és jó néhány ERP-megoldás szolgáltatásainak megismerése után tendert írtak ki. „A zártkörű pályázatra négy céget hívtunk meg, amelyen a hazai ERP piac valamennyi esélyes szereplője képviseltette magát. Köztük volt a régi megoldás szállítója is, árajánlatuk tartalmazta, hogy elvégzik a készlet és tárgyi eszköz nyilvántartás igényeink szerinti fejlesztését és más kisebb fejlesztéseket. A benyújtott pályázatokat több szempontból is kiértékeltük, a szolgáltatások mellett azt is megvizsgáltuk, hogy a bevezetést követő öt évben milyen TCO költségekkel kell számolnunk, azaz: összességében mennyibe kerül majd a teljes üzemeltetési költség. Összehasonlítottuk a régi rendszer frissítési és licenckövetési költségeit a többi pályázatban szereplő ajánlattal, de egyre inkább látszott, hogy a Dynamics AX kínálja a legkedvezőbb szolgáltatáscsomagot. A pályázat második kiírásakor végül a HUMANsoft Kft. ajánlata nyert, a Microsoft Dynamics AX kimagaslott a versenytársak közül, ez a megoldás képviselte a legjobb ár-érték arányt.” – mondta az osztályvezető. A HUMANsoft Kft. a pályázaton a Microsoft Dynamics AX rendszerrel indult a DoqSys Kft. Basware számlafelismerő és teljesítés igazoló rendszerével együtt. Az ajánlott megoldás komplexitását az adja, hogy a Basware rendszerből a beolvasott számlák automatikusan átkerülnek a Dynamics AX rendszerbe.
 

MEGTAKARÍTÁSOK, ELŐNYÖK

Habár az eredeti ERP-rendszer szállítójának szinte csak az említett két kritikus kulcsterületet (a készletrendszert és tárgyi eszközkezelést) kellett volna úgy felfejlesztenie, hogy az SzZRT szakemberei naprakész adatokat nyerhessenek ki a rendszerből – ám ez a két terület igen erős fejlesztést kívánt volna. „Itt ismét kiemelném, hogy évente több mint 800 millió rekord kerül az adatbázisba, amelyek célirányos szelektálása és új rendszerbe történő átsorolása valóban nagy munkaigényű feladatot jelentett. Az eredeti megoldás szállítója csak 30 százalékkal kevesebbért vállalta volna a fejlesztéseket, mint amennyibe a Microsoft Dynamics AX komplett bevezetése került, licencekkel, adaptálással, migrációval, interfészek illesztésével, betanítással. A bevezetés során végül hat szigetalkalmazást is sikerült a Microsoft Dynamics AX alá beintegrálni. Ezek közül a legnagyobb a szerződésnyilvántartás volt, emellett 4-5 kisebb nyilvántartást is sikerült kiváltani a Dynamics AX-szel. Megvalósíthattuk azt a célunkat is, hogy az egyes területeken önállóan használt Excel-táblákat bevonjuk a vállalatirányítási rendszerbe.” – mondta a gazdasági szervezési osztály vezetője.
 

TAPASZTALATOK

A Microsoft Dynamics AX 2009 december végén indult élesben, a közel egy év alatt szerzett tapasztalatokat az osztályvezető így foglalta össze. „A bevezetés óta is közel egy éve tart a testre szabás, még mindig sok a teendő, de ez egy akkora feladatcsomag, ami valójában legalább kétéves munka lenne. Már érezzük, hogy a Dynamics AX nagy előrelépést jelentett, gyakorlatilag minden elvárásunknak megfelel, könnyen alakítható újabb igények esetén. Most például az ingatlan nyilvántartásunkkal egészíttettük ki a tárgyi eszköznyilvántartást. A HUMANsoft profi munkát végzett, időben átadták a rendszert, elkészültek azokkal a fejlesztésekkel, amelyeket a pályázati specifikációban ígértek. Rugalmasság szempontjából a Dynamics AX felülmúlja az előző ERP-rendszert: a tárgyi eszköz és a raktár sokkal rugalmasabban kezelhető.” – mondta Rosta Katalin.
A raktárvezető naprakészen kezelheti a készleteket leltározáskor is. A tárgyi eszközöknél nem kell lezárni havonta a könyvelést, el lehet számolni az értékcsökkenést. De a jelentések, kimutatások és riportok is sokkal rugalmasabban kinyerhetők az új ERP rendszerből.
„Lekérdezésekkel egyszerűen tudunk átemelni adatokat Excel táblázatba, amit aztán úgy formálhatunk, hogy a legtöbb üzletileg is hasznos információt nyerhessük ki a rendszerből. Az egységes Microsoft platformnak köszönhetően az Excel állományok szinkronizálhatók a vállalatirányítási rendszer adatbázisával.” – fogalmazott Rosta Katalin.
 

KÖNNYEN ÖSSZEÁLLÍTHATÓ KIMUTATÁSOK

A Szerencsejáték Zrt.-nek rendszeresen kell olyan különböző kimutatásokat küldeni a felügyeleti szerveknek és hatóságoknak, vagy például a tulajdonosnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, amelyekre nem számíthatunk előre. Előfordul, hogy a hatóságok rövid határidőn belül kérnek be olyan egyedi tartalmú lekérdezéseket, amelyek nem állnak készen a rendszerben. Ezek elkészítéséhez is segítséget nyújt a vállalatirányítási rendszer.

„Legutóbb a szerződésekkel kapcsolatban kértek egy újfajta kimutatást. A szerződés-nyilvántartásunkból pillanatok alatt kinyerhettük a szükséges adatokat, sőt az utólag bekért kiegészítéseket is gyorsan megadhattuk. De azok, a vezetőség által igényelt napi kimutatások is egyszerűen lekérdezhetők, amelyek esetenként az aktuális üzleti döntések helyes meghozatalában támogatják a menedzsmentet.” – mondta végül Rosta Katalin, a Szerencsejáték Zrt. gazdasági szervezési osztályának vezetője.